La o cafea cu Mozilla în București

În această seară de la ora 19.00, cu ocazia lansării versiunii 16 a navigatorului liber Firefox, Ceata organizează prima întalnire oficială din București în formatul MozCoffee (la o cafea cu Mozilla). Toți cei pasionați de proiectul Mozilla sau dornici de a se implica sunt invitați să participe.

În cadrul evenimentului se va discuta despre implicarea în comunitatea Mozilla, moduri de a promova proiectele dezvoltate de Mozilla, cât și despre planificarea de evenimente viitoare (în special despre hacatoane).

Meniu:

Firefox 15 - salt de performanță și stabilitate

Grație ciclului de dezvoltare cu lansări rapide urmat de Mozilla, o dată la 6 săptămâni ne putem bucura de o nouă versiune a navigatorului Firefox. Cum era de așteptat, pe 28 august, Mozilla a lansat oficial Firefox 15, aducând încă o dată plusuri de performanță, stabilitate, dar și de suport pentru ultimele tehnologii.

Firefox 15 aduce schimbări importante de performanță și stabilitate.

Mozilla Firefox la ROSEdu Tech Talks

ROSEdu Tech Talks este un șir de evenimente organizate de asociația ROSEdu în Universitatea Politehnica din București, care găzduiește prezentări tehnice despre diferite tehnologii libere.  Acestea au ca scop familiarizarea participanților cu noțiuni și metode pentru dezvoltarea de programe pentru calculator,  îmbunătățirea securității sistemelor de calcul,  administrarea

Mozilla anunță un nou concurs de extensii pentru Firefox

Pentru că zilele însorite de vară au trecut de mult și ziua se tot scurtează, Mozilla vrea să aducă din nou soarele în viața ta (asta dacă nu locuiești în emisfera sudică) cu un nou concurs de extensii pentru Firefox, acum, spre sfârșitul anului!

În această toamnă toată lumea vorbește de extensii care nu necesită repornirea navigatorului. Așa că, pentru a fi acceptat în concurs, extensia ta trebuie să funcționeze fără repornire și să fie compatibilă cu ultima versiune beta a navigatorului liber Firefox. Află cum poți să faci și tu astfel de extensii folosind constructorul de extensii (eng. Add-on Builder) și trusa de unelte pentru dezvoltarea de extensii (eng. Add-on SDK) sau citește documentația aferentă din rețeaua dezvoltatorilor Mozilla (eng. MDN = Mozilla Developer Network) și jurnalul lui Dave Townsend.

Bookmark Panel+ iese cu versiunea 1.0 după hacatonul Cetei

Sâmbătă, 8 octombrie, Ceata a organizat un hacaton orientat pe tehnologii Mozilla, la care au fost invitați și dezvoltatorii din cadrul Concursului de Extensii pentru Firefox.

Ne-am adunat doar patru oameni, dar scopul hacatonului a fost atins. Am discutat despre modul de dezvoltare al extensiilor, am schimbat păreri și impresii despre proiectele noastre și, probabil cel mai important, am codat!

Rezultatele concursului de extensii pentru Firefox

Pe data de 10 septembrie a avut loc premierea concursului de extensii pentru navigatorul Mozilla Firefox organizat de Ceata în colaborare cu Mozilla Europe.

Fiind cel mai popular navigator din România, Mozilla Firefox nu duce lipsă de utilizatori, însă duce lipsă de dezvoltatori. Dintre toți cei care știu să construiască un sit, foarte puțini cunosc faptul că aceleași tehnologii sunt folosite și la crearea unei extensii. Javascript, CSS si HTML5 sunt folosite pentru a accesa funcțiile de bază ale navigatorului și a crea alte funcții noi și inedite. Aceastea au fost activitățile participanților pe parcursul celor două luni de concurs.

Întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani

https://wiki.mozilla.org/images/e/e9/Simage.pngÎn perioada 03 iunie 2011 – 05 iunie 2011 a avut loc la Sofia întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani. Aceasta a adus laolaltă contribuitori din 8 țări din regiune: Alabania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, România, Serbia, Slovenia și Turcia, dar și oficiali Mozilla : William Quiviger (Franța), Pierros Papadeas (Grecia), Axel Hecht (Germania) , Milos Dinic (Serbia), Zbigniew Braniecki (Polonia), Matjaž Horvat (Slovenia).

Comunitatea Mozilla din România a fost reprezentată de veteranul Alex Szasz și cel mai activ contribuitor, Raul Malea. În continuare sunt impresiile lor despre întâłnire. :-)

 

S-a lansat Firefox 5 Beta!

Prima versiune a Firefox 5 Beta din cadrul noilor faze rapide de dezvoltare este gata să fie testată atât pe calculatoare cât și pe telefoanele mobile!

Primul concurs de extensii Firefox din România

În această vară, Ceata <http://fii-liber.ro> și Mozilla Europe <http://mozilla-europe.org> organizează un concurs de dezvoltare de extensii Firefox!

Concursul va avea loc în perioada 15 iunie - 15 august, timp în care participanții vor putea dezvolta extensii Firefox sub îndrumarea unor dezvoltatori cu experiență. :-)

La sfârșitul concursului, va avea loc un eveniment special în care participanții își vor putea promova extensiile prin demonstrații în direct în fața unui public de utilizatori Firefox și vor fi premiați în funcție de voturile celor prezenți și de notele mentorilor. Și pentru că nu ar fi corect altfel, activitatea dezvoltatorilor studenți va fi atestată oficial prin oferirea adeverințelor de practică!

Firefox 4, în sfârșit printre noi

După o așteptare de mai bine de un an, din ianuarie 2010 când a avut loc lansarea precedentei versiuni majore Firefox 3.6, în sfârșit astăzi este o zi importantă atât pentru comunitatea Mozilla, pentru utilizatorii de programe libere și cu sursă deschisă dar și pentru toți utilizatorii de internet: se lansează Firefox 4 și lumea nu va mai fi așa cum o știați.

 

firefox 4 - captura de ecran

meniu:

Mozilla Summit 2010

Am avut fericita ocazie să particip împreună cu cei mai activi contribuitori din întreaga lume la Mozilla Summit 2010, care a avut loc în Whistler, în a doua săptămână a lunii iulie. Voi încerca să rezum în următoarele rânduri experiența mea, în speranța că mai mulți entuziaști ca tine se vor alătura echipei Mozilla în efortul de a menține un Internet deschis.

Despre eveniment

Mozilla Summit 2010 este a doua întâlnire internațională care adună contribuitori Mozilla din toate colțurile lumii. Prima a avut loc în 2008, tot în Whistler, o stațiune montană renumită din statul Columbia Britanică (Canada) și am înțeles că va fi organizată în fiecare an par.

Ideea din spatele evenimentului este de a face posibilă întâlnirea față în față a mozillienilor de pretutindeni, pentru a ne cunoaște mai bine și a discuta nemijlocit viitorul proiectului Mozilla și al Internetului. Și, bineînțeles, pentru a ne distra împreună!

Abonare la RSS - mozilla