România la GSoC 2012

Compania americană Google organizează anual un program de stimulare a contribuțiilor la codul programelor de calculator libere numit Google Summer of Code (ro. vara de cod Google). Acesta a început în 2005 și de atunci a devenit din ce în ce mai popular. Programul este adresat studenților cu vârste de peste 18 ani care doresc să contribuie la programe libere.

Meniu:

Protest împotriva tratatului ACTA

Mii de români și-au exprimat pe Internet dorința ca astăzi, 11 februarie la ora 17.00, să iasă în stradă ca să protesteze împotriva semnării și posibilei ratificări a tratatului ACTA de către România și Uniunea Europeană. Această acțiune face parte dintr-o inițiativă europeană mai largă, de protest al cetățenilor statelor membre UE împotriva tratatului care, dacă este ratificat, va permite încălcarea drepturilor omului la viață privată, liberă exprimare și cultură, dar și incriminarea utilizatorilor care-și exercită drepturile de a copia, modifica și distribui creațiile digitale pe care le dețin. Fostul guvern al României a semnat în urmă cu două săptămâni că este de acord să intre în dezbaterile pentru ratificarea tratatului redactat la inițiativa Japoniei care încurajează statele semnatare să oblige furnizorii de servicii de Internet să monitorizeze activitatea utilizatorilor pe Internet în vederea verificării și condamnării acelora care folosesc copii neautorizate de către titularii drepturilor de autor și conexe.

Laboratoare de GNU/Linux

Ceata, în colaborare cu Moodle România, va organiza „Laboratoare de GNU/Linux” la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din București. În cadrul acestor laboratoare elevii interesați vor învăța:

  • care sunt drepturile lor de utilizatori
  • despre programele libere ce susțin Internetul
  • ce este o distribuție de programe libere
  • cum să instaleze sistemul liber GNU/Linux
  • cum să folosească mai eficient computerele
  • cum să găsească repede soluții la probleme
  • cum să colaboreze ușor cu alți utilizatori
  • cum să se remarce prin contribuții la sistem

Rezultatele concursului de fotografie liberă a monumentelor din România

La începutul lunii octombrie, Wikipedia în limba română și Asociația ProLinux au anunțat încheierea concursului de fotografie Wiki Loves Monuments România 2011 ce a avut loc în luna septembrie a acestui an. Scopul competiției a fost promovarea monumentelor istorice din România și a reușit să adune în cursul unei singure luni peste 5800 de imagini libere ce pot fi folosite în cadrul Wikipediei și nu numai.

Concursul s-a desfașurat în 18 țări europene, în perioada 1-30 septembrie 2011, și a coincis cu Zilele Europene ale Patrimoniului iar România s-a situat pe un onorant loc 10 în capul listei de contribuitori. „Am fost surprinși de nivelul contribuțiilor, acestea mi-au depășit cu un ordin de mărime așteptările”, declară Nicu Buculei, unul dintre organizatori și membru al Asociației ProLinux, „mulțumim tuturor celor peste 50 de participanți, dintre care o bună parte au fost la prima lor contribuție în comunitate”.

Concursul de fotografie liberă a monumentelor din România

În luna septembrie, 17 țări din Europa vor organiza un concurs de fotografie destinat promovării monumentelor istorice din zona respectivă. Principiul concursului va fi unul federativ: fiecare țară va organiza propriul concurs, apoi câștigătorii vor participa la concursul european. Condițiile de participare sunt simple, cea mai importantă fiind licențierea imaginilor sub o licență liberă Creative Commons.

Primul concurs de extensii Firefox din România

În această vară, Ceata <http://fii-liber.ro> și Mozilla Europe <http://mozilla-europe.org> organizează un concurs de dezvoltare de extensii Firefox!

Concursul va avea loc în perioada 15 iunie - 15 august, timp în care participanții vor putea dezvolta extensii Firefox sub îndrumarea unor dezvoltatori cu experiență. :-)

La sfârșitul concursului, va avea loc un eveniment special în care participanții își vor putea promova extensiile prin demonstrații în direct în fața unui public de utilizatori Firefox și vor fi premiați în funcție de voturile celor prezenți și de notele mentorilor. Și pentru că nu ar fi corect altfel, activitatea dezvoltatorilor studenți va fi atestată oficial prin oferirea adeverințelor de practică!

Abonare la RSS - românia