Firefox 15 - salt de performanță și stabilitate

Grație ciclului de dezvoltare cu lansări rapide urmat de Mozilla, o dată la 6 săptămâni ne putem bucura de o nouă versiune a navigatorului Firefox. Cum era de așteptat, pe 28 august, Mozilla a lansat oficial Firefox 15, aducând încă o dată plusuri de performanță, stabilitate, dar și de suport pentru ultimele tehnologii.

Firefox 15 aduce schimbări importante de performanță și stabilitate.

Minimizarea consumului excesiv de memorie datorat utilizării multor extensii

Puțină lume cunoaște faptul că multe din extensiile Firefox, ce îmbunătățesc substanțial experiența navigării pe Internet, reprezintă principala cauză a consumului excesiv de memorie. Ca orice program de calculator, multe extensii pot avea mici scăpări de programare ce conduc la menținerea memoriei ocupată în permanență pentru fiecare pagină vizitată chiar și după ce am părăsit-o sau am închis-o.

Firefox 15 a fost îmbunătățit pentru a recunoaște aceste probleme și a le rezolva. Nu uitați că multe extensii de Firefox, chiar și dintre cele mai populare (AdBlock+, Firebug etc.), pot provoca un consum ridicat de memorie.

Următorul exemplu de pe jurnalul proiectului Mozilla vă poate oferi o idee despre importanța acestei actualizări pentru navigarea zilnică.

Suport pentru protocolul SPDY, versiunea 3

Implementarea protocolului SPDY (engl. speedy, rom. rapid) în Firefox implică o reducere a timpului de încărcare a paginilor pentru serverele ce oferă suport pentru acest protocol (serverele NGINX și Apache, situl Wordpress.com și multe altele). Google a publicat acest protocol de rețea ca standard deschis și a fost anunțat de IETF că va fi luat în considerare pentru următoarea versiune de HTTP.

Suport pentru compresia texturilor in aplicații ce utilizează WebGL

Inginerii de la Mozilla pun la dispoziție o demonstrație ce ilustrează capabilitatea navigatorului în aplicațiile 3D. Însă, din cauza brevetelor, implicit pe sistemul liber GNU+Linux compresia aceasta nu are suportul necesar.

Eficientizarea motorului de JavaScript de randare a animaților în HTML5 cu CSS3

Actualizări silențioase (engl. Silent Update)

Începând cu versiunea 15, în mod implicit actualizările de Firefox se vor descărca automat, iar procesul de actualizare se va realiza fără a cere aprobarea utilizatorului și fără afișarea ferestrei de actualizări. Bineînțeles, utilizatorul poate să dezactiveze această funcționalitate, accesând Editare – Preferințe – Avansat - Actualizare.

Unelte pentru dezvoltatori

Nici dezvoltatorii nu au fost uitați, Firefox 15 venind cu noi facilități importante:

 • Un depanator de JavaScript puternic
 • Vizualizarea straturilor (engl. Layout View) pentru elementele din DOM – adăugat la Inspector
 • Vizualizarea aspectului receptiv (engl. Responsive Design View) - permite redimensionarea rapidă a paginii afișate, utilă pentru testarea sitului pentru versiunea mobilă.
 • Suport pentru proprietatea de CSS3 word-break (rom. despărțirea cuvintelor) care decide dacă cuvintele sunt despărțite pe două linii la final de linie sau nu.

 

Noi implementări din standardul HTML5

Printre noile tehnologii de HTML5 implementate în Firefox 15 se numără:

 • Suport pentru atributul played (rom. redat) în cadrul etichetelor de HTML <audio> și <video>
 • Suport pentru atributul media (rom. medii) pentru cadrul etichetei <source> (rom. sursă)
 • Suport nativ pentru codecul de compresie audio Opus

 

Puteți descărca noua versiune de Firefox de pe situl oficial al proiectului proiectului Mozilla (mai multe variante sunt în depozitul de FTP) sau puteți să faceți actualizarea direct din navigator, accesând Ajutor – Despre Firefox.

Referințe în limba engleză:

 • Firefox 15 Release Notes
 • Debugger, Responsive Design View and more in Firefox Aurora 15
 • Firefox Now Uses Less Memory to Make Browsing Faster
 • Mozilla and Games: Pushing the Limits of What’s Possible

 

Comentarii

Firefix nu prea mai e cum era, inainte mergea foarte bine si o preferam contra lui google chrome sau internet explorer. Acum cam cu orice update fac ei parca merge si mai greoi si mai multe chestii se blocheaza. Nu stiu ce au facut, dar mie mi se pare ca se duc intr-o directie gresita si ca pierd teren in fata lui chrome. joc

Este doar parerea ta! Firefox este si va ramane cel mai bun browser la ora actuala. play mafia war game play cats and tweety game play 3D Swat game bowling master joc delta force joc invata alfabetul joc trenuri railroad joc batalia naruto