România la GSoC 2012

Compania americană Google organizează anual un program de stimulare a contribuțiilor la codul programelor de calculator libere numit Google Summer of Code (ro. vara de cod Google). Acesta a început în 2005 și de atunci a devenit din ce în ce mai popular. Programul este adresat studenților cu vârste de peste 18 ani care doresc să contribuie la programe libere.

Studenții pot să aleagă sau să propună idei de dezvoltare pentru proiectele libere acceptate în program și se înscriu cu acestea. Organizațiile care susțin aceste proiecte aleg cei mai buni candidați și le oferă mentori. Mentorii sunt desemnați din rândul contribuitorilor la codul acelor programe libere. Aceștia le oferă sfaturi și îi îndrumă pe studenți astfel încât să își finalizeze la timp implementările.

Pe lângă ocazia de a învăța de la contribuitori experimentați și de a oferi comunității rezultatul muncii lor, studenții sunt plătiți de Google în două etape, în funcție de evoluție. Studenții finaliști sunt recompensați în total cu câte 5000 de dolari.

Anul acesta România se află pe locul 8 cu 40 de studenți acceptați. Universitatea „Politehnica” din București este pe locul 2 în clasamentul universităților cu 21 studenți admiși în 2012. Este o poziție foarte bună având în vedere că au fost candidați din 98 de țări.

Lista organizațiilor participante de acest an este destul de lungă așa că le vom enumera numai pe câteva: Apache Software Foundation, Blender Foundation, Creative Commons, Debian Project, Django Software Foundation, Drupal, FreeBSD, Gimp, Git, Gnome Foundation, GNU Project, KDE, Libre Office, Linux, Moodle, Mozilla, Open Street Map și openSUSE.

Google Summer of Code (GSoC) este un eveniment important la care participă organizații foarte cunoscute dar și altele mai puțin cunoscute cu proiecte noi și inovative din lumea programelor libere. Este îmbucurător să vedem că România ocupă un loc fruntaș și avem motive să credem că anul viitor se vor strânge mai mulți studenți interesați.

Meniu: