Rezultatele concursului de extensii pentru Firefox

Pe data de 10 septembrie a avut loc premierea concursului de extensii pentru navigatorul Mozilla Firefox organizat de Ceata în colaborare cu Mozilla Europe.

Fiind cel mai popular navigator din România, Mozilla Firefox nu duce lipsă de utilizatori, însă duce lipsă de dezvoltatori. Dintre toți cei care știu să construiască un sit, foarte puțini cunosc faptul că aceleași tehnologii sunt folosite și la crearea unei extensii. Javascript, CSS si HTML5 sunt folosite pentru a accesa funcțiile de bază ale navigatorului și a crea alte funcții noi și inedite. Aceastea au fost activitățile participanților pe parcursul celor două luni de concurs.

La premiere, fiecare concurent a avut la dispoziție 20 de minute pentru a prezenta juriului și publicului extensia liberă (GPLv3) creată. La final, publicul și juriul au votat, stabilindu-se clasamentul:

  • Locul 1 : Gabriel Ivanică - Bookmark Panel +
  • Locul 2 : Lucian Sîrbu - Visual Web Scraper
  • Locul 3 : Simona-Andreea Bădoiu - Fast Reading Helper
  • Locul 3 : Ionel Merca - RO Ad Blocker

Concurenții au fost recompensați pentru activitate cu tricouri și alte bunătăți, iar Gabriel a primit marele premiu, un telefon Samsung Galaxy Gio pe care poate rula Fennec, versiunea mobilă de Firefox. Pentru toate aceste premii, Ceata s-a bucurat de sprijinul organizației Mozilla Europe.

Prezentăm în continuare extensiile participante,  care pot fi descărcate de pe pagina concursului.

Bookmark Panel + - extensia câștigătoare. A fost dezvoltată de Gabriel Ivanică ca alternativă la bara de semne de carte din Firefox cu un meniu mult mai plăcut și mai accesibil. Apăsarea unei combinații de taste sau indicarea în partea stângă a navigatorului duce la apariția unei ferestre unde utilizatorul poate naviga rapid prin semnele de carte organizate în directoare. Prezentarea a demonstrat că această extensie îmbunătățeste considerabil exepriența cu semnelor de carte.

Visual Web Scraper - extensia dezvoltată de Lucian Sîrbu se adresează celor care vor să adune rapid informațile organizate pe un sit. Utilizatorul selectează informațiile care îl interesează și un set de legături pe care extensia le urmărește și adună toate datele similare. Ce rezultă este un fișier XML cu toate informațiile culese care poate fi manipulat cu o aplicație specializată. Extensia poate fi instalată și de pe situl oficial de extensii Firefox!

Fast Reading Helper - extensia Andreei Bădoiu introduce două metode noi de a citi un text mai lung dintr-o pagină. Prima se adresează celor care preferă să citească textul mărit. Propoziția pe care utilizatorul o citește este afișată mai mare, iar la apăsarea unei taste se trece la propoziția următoare. Cea de-a doua metoda îl motivează pe utilizator să citească cât mai repede, într-un ritm ales de el. Fiecare cuvânt este afișat pe ecran pentu o perioadă scurtă și asfel este obligat să citească textul cât mai repede.

RO Ad Blocker - dezvoltată de Ionel Merca, este o extensie ce elimină reclamele mult prea insistente de pe siturile românești. Deși extensii precum AdBlock Plus elimină eficient majoritatea reclamelor, multe pagini conțin reclame mult prea complexe pentru a fi eliminate pe baza unui filtru. Această extensie elimină individual fiecare din reclamele ce vă deranjează atât de mult în timp ce navigați pe Internet. Încercați-o de pe mozilla.org și scrieți cum vi s-a părut!

Ceata mulțumește mentorilor care au ajutat concurenții să creeze prima lor extensie: Gabriel Munteanu, Laurian Gridinoc și Valentin Goșu.