Grupul utilizatorilor de Java din București

După modelul grupurilor de utilizatori de Linux (en. LUG, Linux User Group) și celor de programe libere (en. FSUG, Free Software User Group), o comunitate românească a programatorilor în limbajul Java a început să își facă simțită prezența. Pe data de 24 mai, membrii săi au organizat prima întrunire a grupului de utilizatori de Java din București (en JUG - Java User Group). Cele trei prezentări ale primei ediții au fost ținute la sediul comunității Ceata.

Java a fost utilizat pe scară largă pe site-uri web mari precum Amazon. Java este foarte versatil și folosit pe mii de servere. Nu se limitează doar la site-urile mari precum Amazon.

Prima prezentare a fost ținută de Andrei Savu și a prezentat proiectul Guava. Acesta conţine mai multe biblioteci elementare pe care se bazează proiectele companiei Google scrise în limbajul Java. Guava oferă suport pentru: colecţii, zone de stocare tampon (en. cache), primitive, biblioteci concurente, adnotări comune, prelucrare de șiruri de caractere și altele.

Mihai Soloi a vorbit despre noile funcționalități incluse în Apache Maven 3. Apache Maven este o unealtă pentru organizarea și înțelegerea proiectelor. Pornind de la conceptul de model obiectual al proiectului (en. project object model - POM), Maven poate organiza construirea, raportarea și documentația unui proiect stocând într-un loc central informația necesară.

Ioan Eugen Stan a vorbit despre Apache James. Proiectul Apache James oferă un set bogat de module și biblioteci libere, scrise folosind limbajul Java, care au legătură cu sistemul de comunicare al poște electronice pe Internet. Acestea formează un server avansat pentru poșta electronică.

În prezent, grupul pregătește o a doua ediție pe data de 21 iunie la sediul companiei Teamnet și își propune să organizeze lunar astfel de evenimente. Ca utilizator al limbajului Java, sunt extrem de încântat de această inițiativă și sunt foarte nerăbdător să particip la următoarele ediții de prezentat și hăcuit tehnologii libere de Java.

Imaginea și cele trei prezentări au sunt distribuite sub licența liberă Creative Commons BY-SA 3.0 de către autorii lor.