Wesnoth - un joc de strategie liber și avansat

The Battle for Wesnoth (ro. Bătălia pentru Wesnoth) are o vechime mare în lumea jocurilor libere, versiunea 1.0 a jocului apărând în octombrie 2005, iar versiunea curentă (stabilă) și cea în dezvoltare fiind 1.8.6, respectiv 1.9.9.

Este un joc de strategie pe ture (eng. TBS = Turn-Based Strategy), cu tematică mitologico-fantastică. Jocul se desfășoară printr-o succesiune de mutări ale armatelor combatante. Acestea sunt formate din unități recrutate de către un conducător, din cadrul castelului pe care acesta îl ocupă. Facțiunile disponibile sunt: rebeli (elfi), pitici, loialiști (oameni), nordici (orci, goblini, troli), nemorți (eng. undead) și dragoni. Asemenea celor dintr-un joc pe roluri (eng. RPG = Role-Playing Game), unitățile acumulează puncte, cele veterane devenind unități mai puternice și căpătând noi abilități.

Complexitatea acestui joc este destul de mare, pentru că trebuie luate în considerare abilitățile unităților care sunt disponibile, în raport cu tipul terenului pe care acestea se află, cu perioada zilei și cu tipul unităților inamice pe care le vor ataca sau de care se vor apăra. Din fericire, pentru a putea începe să joci nu e nevoie să memorezi toate combinațiile posibile ci e suficient să înveți, pas cu pas, câteva reguli de bază jucând împotriva calculatorului. Inteligența artificială e destul de bine construită, deși uneori conducătorii au tendințe sinucigașe aventurându-se departe de castel și îngreunând astfel misiunea aliaților umani.

Pe lângă confruntările standard și cele împotriva unor adversari umani (pe același sistem sau în rețea), există numeroase campanii, unele dintre ele însoțite de un conținut substanțial de grafică și de literatură. Dacă e vorba de impresia artistică, trebuie menționate și calitatea și originalitatea coloanei sonore. În plus, există adăugiri, modificări, hărți și campanii suplimentare celor oficiale, iar utilizatorii avansați pot crea hărți și campanii proprii, folosind programele speciale incluse. Unele dintre adăugiri conțin erori, peste care se poate trece apăsând în mod continuu tasta Enter. E o soluție temporară, pentru a putea repara sau dezinstala extensiile problematice.

Există variante gata compilate ale jocului. Se poate juca cu prietenii pe același calculator sau în rețea. Distracție plăcută! :-)

Comentarii

Interesant. O să îl încerc și eu. P.S.: Traducerea jocului în limba română se poate face aici: http://tradu.softwareliber.ro/project.php?l=ro&p=31

Da, este un proiect la care ne-am gândit de mai demult și ar fi super dacă vom avea timp să ne ocupăm de el. Dacă ești interesat, dă-ne de știre. :-)

L-am instalat pe openSUSE. Am jucat. E cam complex și încă nu am învățat bine regulile. Când o să am timp liber mai mult o să contribui la traducerea de pe Narro. Tibi, la ce te refereai când spuneai că vă ocupați de acest proiect?

Not a very good real time strategy to be honest, or atleast I didn't enjoy it. Try 0AD if you want a real libre source RTS

The Battle for Wesnoth is a turn-based strategy game, not an RTS, so of course there is no point in judging it by RTS standards.

But you're right about 0 A.D., it is indeed an excellent RTS, especially considering it's free.