Cum se instalează un server XMPP

Introducere

XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol, în traducere: Protocolul Extensibil de Mesagerie și Prezență), anterior cunoscut ca Jabber, este un protocol de mesagerie instantanee și totodată un standard deschis. El a fost conceput să fie extensibil și acest lucru le-a permis contribuitorilor să adauge suportul pentru comunicațiile audio și video. Mai mult decât atât, el oferă utilizatorilor posibilitatea de a comunica descentralizat, cu alte cuvinte, un utilizator înregistrat pe un server XMPP poate comunica cu utilizatori de pe alte servere.

Există o mulțime de programe libere (pe partea de server) care implementează protocolul XMPP, dar în ghidul acesta vom descrie pas cu pas cum se instalează unul din ele. Am ales serverul liber ejabberd deoarece experiența ne-a arătat că instalarea și configurarea sunt mai simple decât în cazul altor servere. Facem observația că comenzile din acest ghid au fost testate pe un sistem Trisquel GNU/Linux, bazat pe Ubuntu/Debian. Ejbberd, scris în Erlang, este folosit pe multe servere publice ce oferă servicii de mesagerie bazată pe XMPP, dar oricine își poate instala acest serviciu pe serverul personal și poate comunica prin intermediul lui cu alte servere mai cunoscute (ca Gtalk sau Facebook).

Meniu:

Conversează liber în rețeaua descentralizată XMPP/Jabber

Conform ultimei estimări anuale a agenției CIA, România are o populație de aprox. 22 de milioane de cetățeni. Din aceștia, 46% sau 10,1 milioane de români au acces la Internet, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene în iulie 2011. Tot anul acesta, directorul de vânzări al corporației Yahoo! a anunțat că în România sunt 8,2 milioane de utilizatori Yahoo! Considerând aceste date valide, 81% din românii care se conectează la Internet folosesc serviciul de mesagerie instantanee al Yahoo!

Meniu:

Abonare la RSS - jabber