Ziua Libertății Documentelor - 28 martie 2012

Standardele deschise și formatele libere sunt standarde și specificații publice și complete disponibile oricui pentru implementare fără restricții și de aceea, sunt esențiale pentru libertatea utilizatorilor de calculator. Fișierele în formate libere pot fi accesate și modificate de utilizatori cu programe și de pe sisteme de operare diferite de cele pe care le-au folosit autorii la crearea fișierelor. Doar respectând standardele deschise, guvernele pot garanta tuturor cetățenilor dreptul la acces nediscriminatoriu la informația publică.

Pentru a promova folosirea standardelor deschise, ziua de 28 martie a fost decretată la nivel internațional Ziua Libertății Documentelor, dată la care se organizează numeroase activități în colaborare cu voluntari și organizații partenere ale fundației FSFE (en. Free Software Foundation Europe, ro. Fundația pentru Programe Libere - Europa).

Nu aveți nevoie de Adobe Reader!

Pentru a citi acest articol, nu vă este necesar un program din proprietatea unei companii anume. Folosirea oricărui navigator liber care respectă standardul deschis HTML este suficientă. Standardele Deschise și Programele Libere protejează libertatea Dvs.!

Ce ați zice dacă, la intrarea pe o autostradă, v-ar întâmpina un panou care să vă avertizeze: „Pentru a circula pe acest drum, aveți nevoie de un automobil Volkswagen. Vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat birou de vânzări, care vă va oferi un test gratuit. Cu stimă, Administrația Străzilor”?

Abonare la RSS - standarde deschise