Ziua împotriva Restricțiilor Digitale

Pe 4 mai, Defective by Design (ro. proiectat defect), o campanie de conștientizare pornită de fundația FSF în 2006, a organizat evenimentul internațional anual „Ziua împotriva Restricțiilor Digitale” (en. Day against DRM) alături de alte organizații, printre care Creative Commons (ro. bunuri comune creative), O'Reilly Media, Accessible Computing Foundation (ro. fundația pentru tehnică de calcul accesibilă), APRIL și Libre Graphics Magazine (ro. revista de grafică liberă).

DRM - Digital Rights Management (ro. gestiunea drepturilor digitale) este o clasă de tehnologii menite să limiteze folosirea conținutului digital și dispozitivelor. Pentru utilizatori, aceste produse sunt proiectate defecte și proiectul Defective by Design își propune eliminarea acestor „mutilări”.

Anul acesta, Ziua împotriva Restricțiilor Digitale s-a concentrat pe restricțiile aplicate cărților electronice. Utilizatorii lor sunt frustrați pentru că li se interzice, de exemplu, să le citească fără a fi monitorizați, să le împrumute, să le mute, să le revândă sau să le doneze, conform coordonatorului de campanie, Mat Lee.

Utilizatori din lumea întreagă s-au manifestat astăzi împotriva restricțiilor digitale - pe Internet, afișând simbolul campaniei și publicând articole de informare și combatere, dar și în viața reală, organizând în comunitățile locale evenimente de protest față de producători ostili sau de informare prin prezentări publice și împărțiri de fluturașe.

HTML5 ar putea include DRM ca standard?

Tehnologia HTML5 ar putea include în sine ca standard Managementul Restricțiilor Digitale deoarece companiile Microsoft, Google și Netflix au venit cu o propunere către organizația internațională de standardizare The World Wide Web Consortium (WC3) să introducă în HTML5 posibilitatea de criptare media. Propunerea deocamdată este la nivelul de ciornă și necesită o susținere mai largă pentru a determina WC3 să o introducă ca standard. Pe de altă parte, editorul specificației HTML5 și angajatul companiei Google, Ian Hickson, au numit această propunere neetică și că ea nu poate oferi o protecție robustă a conținutului.

Meniu:

Etichete:

Abonare la RSS - DRM