Parlamentul European se va pronunța fără întârzieri în cazul ACTA

Pe 27 martie, Parlamentul European a refuzat să înghețe dezbaterea pe marginea acordului ACTA și a decis să nu-l mai trimită către Curtea Europeană de Justiție.

Cu 21 de voturi pentru și 5 împotrivă, membrii Parlamentului au decis să revină la calendarul inițial și să voteze în luna iunie dacă ACTA trebuie ratificată sau nu. Manevrele tehnocratice ale Comisiei Europene nu au reușit să împiedice Parlamentul să se pronunțe prompt în legătură cu acordul ACTA și eventual să-l respingă rapid.

După o perioadă presărată cu evenimente în care o minoritate a Parlamentului a invocat argumente de procedură pentru a întârzia luarea unei decizii, Comitetul pentru Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European a refuzat să trimită ACTA către Curtea Europeană de Justiție. O asemenea hotărâre ar fi întârziat cu 18 luni votul final în privința acordului.

Pe 25 aprilie 2012, respectând calendarul inițial, raportorul David Martin va prezenta colegilor săi un raport preliminar care formează baza pentru recomandările finale ale Comitetului pentru Comerț Internațional (INTA) către restul membrilor Parlamentului, pe tema ratificării sau respingerii Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA).

Iată punctul de vedere al lui Philippe Aigrain, co-fondator al grupului La Quadrature du Net:

„Acest vot reprezintă primul test ce va ilustra cum funcționează cu adevărat balanța opiniilor din Parlamentul European, de la începutul mișcării anti-ACTA. În plus, el demonstrează că o mare parte din membrii Parlamentului conștientizează ce înseamnă de fapt ACTA și sunt dispuși să evite capcanele procedurale întinse de Comisia Europeană și de unii membri ai Parlamentului ce sprijină ACTA. Este un pas promițător, însă doar respingerea finală a Acordului va rezolva cu adevărat situația".

Jérémie Zimmermann, purtătorul de cuvânt al aceluiași grup, a declarat:

„Capcanele Comisiei și ale raportorului au fost evitate, iar Parlamentul își poate continua acum lucrările în privința acordului ACTA. Membrii Parlamentului European vor trebui să facă lumină în cazul problemelor de ordin democratic și politic ridicate de ACTA, ca de exemplu măsurile extra-judiciare menite să intensifice reprimarea a tot ceea ce se distribuie pe Internet".

Această știre este o traducere a articolului licențiat liber:

EU Parliament Will Vote on ACTA Without Delay!, La Quadrature du Net

Pentru mai multe informații, citiți traducerea realizată de APTI a anunțului liber redactat de EDRI:

Parlamentul European apără democrația în fața ACTA, ApTI

European Parliament defends itself and democracy from ACTA, EDRI