Strategie în timp real și grafică modernă într-un joc liber: 0 A.D.

Anul trecut am testat pentru prima dată acest joc. Din câte știu, e singurul joc liber de strategie în timp real (RTS) cu acțiunea în antichitate și cu grafică modernă. E proiectat să fie destul de complex, dar aflându-se în stadiul Alfa, unele opțiuni și detalii nu sunt încă implementate.

Versiunea pe care am testat-o inițial era destul de puțin jucabilă. Ulterior am reinstalat jocul, compilând versiunea Alfa-6 Fortuna și am trecut la versiunea Alfa-7, denumită Geronium, la scurt timp după lansarea ei în septembrie.

În acest moment nu există misiuni. Se pot, însă, finaliza bătălii generice, de tip răfuială (eng. skirmish). Inteligența artificială implementată nu joacă foarte bine și dacă ai ceva experiență cu jocuri de acest gen, bătălia se termină repede. Obținerea câtorva resurse, urmată de recrutarea unui număr destul de mic de soldați și de catapulte este tot ceea ce îți trebuie pentru înfrângerea inamicului.

Există un mod similar răfuielii, în care ai posibilitatea de a juca împotriva unor adversari umani și în care se poate alege tipul de hartă și de inamici.

Elementele pe care le-am observat sunt:

  • civilii (recrutați în centrul orașului) pot construi doar clădiri de bază, pentru generarea și colectarea de resurse
  • soldații simpli sunt recrutați în centrul orașului, în timp ce unitățile avansate și mașinile de război pot fi recrutate doar în clădiri speciale
  • unele tipuri de soldați pedeștri pot construi orice fel de clădire și pot strânge resurse
  • pe hartă (pe uscat, dar și pe mare) există „comori” care conțin resurse ce nu au nevoie de procesare
  • civilizațiile disponibile sunt: cartagineză, celtică, elenă, iberică, persană și romană

Încearcă-l  și lasă un comentariu! :-)