FSFE lansează campania „Eliberează-ți Android-ul”

Pe 28 februarie, Fundația Europeană pentru Programe Libere (FSFE) a lansat campania „Eliberează-ți Android-ul”.

Actualul sistem de operare Android, destinat telefoanelor mobile, este dezvoltat în mare parte de compania Google. Deși considerat liber, acesta conține o multitudine de componente nelibere, care nu respectă libertățile utilizatorilor și pun în pericol confidențialitatea datelor și controlul utilizatorilor asupra dispozitivelor pe care le folosesc. Nici nucleul Linux al acestui sistem de operare nu poate fi considerat complet liber, deoarece include părți nelibere numite „binary blobs”. Președintele Fundației Europene pentru Programe Libere, Karsten Gerloff, a declarat:

"Sistemul de operare Android în mare parte este liber, însă multe aplicații nu sunt."

Torsten Grote, unul dintre membrii Fundației, ne atenționează:

"Utilizatorii merită să aibă un control deplin asupra dispozitivelor lor mobile"... "Dacă telefonul tău rulează programe libere, înseamnă că deții controlul. În cazul în care rulează programe de proprietate, oferi controlul asupra vieții tale digitale producătorilor sau dezvoltatorilor de aplicații."

În acestă campanie, FSFE lansează și un ghid care explică utilizatorilor cum să-și elibereze dispozitivele mobile, utilizând programe precum sistemul de operare Replicant (o variantă complet liberă a sistemului Android), distribuția CyanogenMod și arhiva de aplicații libere F-Droid.

Următorul site web este un exemplu de site web găzduit pe un fost telefon Android cu sistem de operare Replicant. Acest site a fost găzduit anterior pe un server Ubuntu și mutat pe un telefon Android Replicant OS.

Campania „Eliberează-ți Android-ul” este susținută și de Fundația pentru Programe Libere din Statele Unite, împreună cu FoeBuD, ONG-ul german pentru promovarea drepturilor digitale.

Meniu: