Alternative libere pentru Skype

Realizarea unui proiect care să ofere o alternativă liberă viabilă pentru programul proprietar Skype este una din prioritățile comunității pentru programe libere, așa cum apare și în lista de proiecte importante a Fundației pentru Programe Libere.

Skype este un sistem VoIP porprietar ce folosește un protocol închis, iar acest lucru pune în pericol securitatea comunicării dintre utilizatori. Deoarece utilizatorii (obișnuiți sau din întreprinderi) nu au acces la codul sursă al programului, nu îi pot studia modul lui de funcționare sau modifica comportamentul. Astfel, dezvoltatorii Skype își pot exercita oricând puterea asupra utilizatorilor programului, pentru a controla sau intercepta comunicarea și a-i bloca în acest sistem pentru că un alt client nu poate fi .

Astăzi mulți oameni folosesc programe libere ca Ekiga și Twinkle pentru a comunica VoIP, însă ele nu oferă toate functionalitățile Skype, iar acest lucru îngreunează migrarea utilizatorilor la programe libere. Din fericire, două proiecte noi, GNU Free Call și WebRTC, în cadrul cărora se dezvoltă sisteme VoIP libere au scopul să facă programul Skype depășit. :-)

GNU Free Call își propune să permită utilizatorilor să comunice între ei fară a se baza pe o rețea centralizată. Acest lucru va fi realizat prin intermediul unei rețele p2p, iar programul va fi disponibil atât pentru calculatoare de birou, cât și pentru cele portabile și telefoane mobile. Proiectul a lansat deja o versiune stabilă a serverului GNU SIP Witch 1.0, iar acum dezvoltatorii se concentrează pe implementarea clientului.

WebRTC își propune să ofere utilizatorilor posibilitatea de a comunica unii cu alții și a realiza conferințe video direct din navigator. Dezvoltatorii web vor putea să adauge această funcționalitate pentru saiturile lor prin simpla includere a unor scripturi JavaScript.

Sursa: Blogurile Fundației pentru Programe Libere

Legături:

 • GNU Telephony
 • GNU Telephony wiki
 • GNU Free Call GUI

 

Adaugă comentariu nou

Full HTML

 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Filtered HTML

 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
 • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <sub> <sup> <small> <img>
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Enter the characters shown in the image.