Blogul lui Iurie Nistor

Proiectul Trisquel a lansat vesiunea 5.0 „Dagda”

De Ziua Libertății Programelor, proiectul Trisquel GNU/Linux a lansat noua versiune a distribuției, 5.0 STS „Dagda”! Sunt disponibile atât ediția standard bazată pe mediul grafic GNOME, cât și Trisquel Mini cu mediul grafic LXDE.

Utilizatorii care folosesc versiunea Trisquel 4.5 pot trece la noua versiune folosind aplicația de gestiune a actualizărilor, update-manager, reinstalarea întregului sistem nefiind necesară.

Pentru o instalare avansată (pentru servere, RAID/LVM, criptată, etc.) se recomandă folosirea imaginilor de instalare prin rețea, netinstall.

 

Comunitatea Ceata a lansat Editura Cartea Liberă

Biblioteca LiberăAstăzi comunitatea pentru arte și programe libere Ceata a lansat proiectul Editura Cartea Liberă la www.cartea-libera.org. Editura Cartea Liberă va fi prima editură de cărți libere scrise în limba română,  acest lucru însemând că cititorii vor avea libertatea de a le citi, copia, modifica, dărui și chiar vinde. Toate cărțile care vor fi publicate vor fi lansate sub licențe libere cum sunt Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) și GNU Free Documentation License. De asemenea cărțile vor putea fi descărcate de oricine în formate libere HTML și PDF.

meniu:

Alternative libere pentru Skype

Realizarea unui proiect care să ofere o alternativă liberă viabilă pentru programul proprietar Skype este una din prioritățile comunității pentru programe libere, așa cum apare și în lista de proiecte importante a Fundației pentru Programe Libere.

Skype este un sistem VoIP porprietar ce folosește un protocol închis, iar acest lucru pune în pericol securitatea comunicării dintre utilizatori. Deoarece utilizatorii (obișnuiți sau din întreprinderi) nu au acces la codul sursă al programului, nu îi pot studia modul lui de funcționare sau modifica comportamentul. Astfel, dezvoltatorii Skype își pot exercita oricând puterea asupra utilizatorilor programului, pentru a controla sau intercepta comunicarea și a-i bloca în acest sistem pentru că un alt client nu poate fi .

Încă o distribuție complet liberă: Parabola GNU/Linux!

Parabola GNU/Linux-libre s-a alăturat listei distribuțiilor GNU/Linux complet libere a Fundației pentru Programe Libere (FSF). Din această listă mai fac parte încă opt distribuții ce urmează ghidul distribsistemelor de operare libere întreținut de fundație și care specifică că aceste sisteme conțin și recomandă utilizatorilor doar programe libere.

 

În sfârșit: Instrumente libere pentru dezarhivarea RARv3

De mai mult timp extragerea fișierelor RAR era o problemă pentru comunitatea programelor libere din cauza lipsei de instrumente libere care să realizeze acest lucru. Și până de curând, dezvoltarea unui program liber care să extragă conținutul fișierelor RARv3 a făcut parte din lista de proiecte cu prioritate crescută, administrată și promovată de către Fundația pentru Programe Libere.

 

Richard Stallman despre Squeeze, Mono și GNU/Linux

Richard Matthew Stallman (n. 16 martie 1953, Manhattan, New York, SUA) cunoscut şi ca “RMS“, este un programator american şi un activist pentru programe libere. În septembrie 1983 a lansat Proiectul GNU, orientat către dezvoltarea unui sistem de operare liber compatibil cu UNIX, el fiind iniţiatorul şi organizatorul principal în cadrul proiectului. Odată cu lansarea proiectului GNU a inițiat mişcarea pentru programe libere, iar în octombrie 1985 a creat Fundația pentru Programe Libere. Richard Stallman a fost unul din pionerii conceptului de copyleft şi unul din autorii mai multor licenţe copyleft, inclusiv Licenţa Publică Generală GNU.

meniu:

De ce dispozitivul tău nu suportă GNU/Linux

Multă lume se întreabă care este problema driverelor pentru sistemul de operare GNU/Linux. Acest sistem de operare liber este deseori blamat pe nedrept atunci când vine vorba de dispozitive care nu funcționează pe el. Prin acest articol doresc să-mi expun părerea cu privire la această problemă.

Producătorii de dispozitive nu doresc să aveți prea multă libertate

meniu:

taguri:

Abonare la RSS - Blogul lui Iurie Nistor