Moodle România a sărbătorit Ziua Libertății Programelor la Arad

Moodle România se alătură tuturor utilizatorilor de programe libere din țară și din lumea intreagă care au sărbătorit Ziua Libertății Programelor pe 17 septembrie 2011!

Ziua de 17 septembrie a fost sărbătorită de Moodle România printr-o acțiune social-educativă propusă în cadrul rețelei EDU Moodle România. Ne-am deplasat în orașul Ineu (judetul Arad) unde am prezentat unui număr de 20 de elevi utilizarea programelor libere.

Gazda noastră a fost Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Ineu. Prin sistemul de clasă virtuală implementat în rețeaua edu.moodle.ro ne-am conectat și cu alți participanți din țară. Al doilea liceu implicat în această acțiune a fost Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, și acolo un grup de 15 elevi au utilizat și testat programe libere.

Pentru acest eveniment ne-am conectat în clasa virtuală cu domnul Răzvan Sandu din București, specialist în tehnologia informației și un susținător înflăcărat al programelor libere din România. Au mai fost prezenți pe Internet și alți profesori și elevi cărora le mulțumim!

Sistemul de operare folosit a fost Ubuntu Desktop, versiunea 11.04. S-a utilizat pachetul LibreOffice pentru redactarea textelor și realizarea perzentărilor. Deoarece laboratorul în care am lucrat împreună cu elevii era un laborator dotat de către MECTS cu sisteme de operare proprietare, s-a rulat sistemul de operare GNU/Linux direct de pe disc fără să fie necesară aprobarea instalării lui pe calculatoarele din laborator.

Răspunsul elevilor a fost unul deosebit de prompt. Aflați în fața unui sistem de operare diferit totuși nu au întâmpinat dificultăți în a-l utiliza, ceea ce arată că se pot utiliza în liceele și școlile din țară și programe libere care să nu consume atât de mulți bani de la buget ca cele proprietare. Cu siguranță profesorii ar fi bucuroși să utilizeze programe libere și să li se plătească salarii mai decente. Acesta este un punct de vedere care ar trebui luat în seamă de către MECTS.

 

Meniu: