Carcalaci Pac-Man cu Inkscape

Azi ne vom amuza puțin folosind programul pentru grafică vectorială Inkscape pentru a desena niște personaje amuzante, asemănătoare cu inamicii, numiți "stafii" ("ghosts") din celebrul joc clasic Pac-Man.

Procesul este destul de ușor, începe cu puțină editare de noduri care este, de fapt, cea mai grea parte și apoi continuă cu elipse, gradienți și ceva „blur” (neclaritate).

Desenăm un cerc folosind unealta pentru elipse (ținând tasta Ctrl apăsată pentru a obține un cerc) și apoi convertim cercul în cale (Path > Object to Path).
Trecem la editarea nodurilor și adăugăm (prin dublu clic) două noduri lângă nodurile existente în marginile din stânga și dreapta ale cercului.

[pacman]

 

Selectăm cele două noduri nou create (cu Shift) și le tragem în jos (ținând tasta Ctrl apăsată pentru a limita mișcarea la verticală).

[pacman]

 

Selectăm nodul nou creat din stânga și nodul de jos și apăsăm de două ori butonul pentru inserarea unui nod nou. Selectăm nodul din dreapta și pe cel de jos și repetăm operația (două inserări de noduri). Fiecare segment va fi împărțit prin 3 noduri noi. Pentru a simplifica puțin, putem să ștergem nodurile de segmentare din stânga și din dreapta.

[pacman]

 

Selectăm (cu Shift) cele două noduri din stânga și dreapta cele mai apropiate de nodul de jos și le mutăm puțin în sus (cu tasta Ctrl apăsată pentru a limita mișcarea la verticală).
Am obținut forma de "stafie".

[pacman]

 

S-a terminat partea dificilă: avem forma elementară a stafiei, putem adăuga ochi (un cerc alb și unul negru pe care le duplicăm) și am obținut un carcalac Pac-Man simplu.

[pacman]

 

Dar vom încerca ceva mai arătos: duplicăm forma stafiei și colorăm duplicatul în negru. Înlocuim culoarea neagră cu un gradient radial mergând de la negru complet transparent la centru către negru parțial transparent la margini. Mutăm centrul gradientului în sus și la stânga pentru a ilustra sursa de lumina.

[pacman]

 

Pentru ochi creăm un cerc alb, îl duplicăm și colorăm duplicatul cu același gradient radial. Adăugăm un cerc mai mic negru. Le grupăm, duplicăm grupul și am obținut și al doilea ochi.

[pacman]

 

Adăugăm o strălucire: creăm o elipsă albă, o mutăm în partea din stânga sus, o rotim puțin, îi aplicăm „blur” și îi reducem opacitatea.

[pacman]

 

Opțional, putem crea și o a doua strălucire în același fel.

[pacman]

 

Pentru mai mult realism vom adăuga și o umbră: o elipsă neagră în partea de jos, o mutăm sub restul imaginii și o umplem cu un gradient radial mergând de la negru solid la centru, la negru parțial transparent la margini.

[pacman]

 

Puțin „blur” la umbră și e gata.

[pacman]

 

Variante de colorare sunt simplu de obținut: duplicăm ticălosul și schimbăm culoarea formei inițiale de stafie.

[pacman]

 

în loc de o culoare solidă pentru forma de baza a stafiei putem folosi o textură (folosirea texturilor nu e acoperită în acest tutorial):

pacman pacman pacman

 

O altă posibilitate, de asemenea nu e acoperită aici, este să creăm în aceeași manieră diverse forme (mai multe sunt disponibile în colecția de clipart, sub licență liberă):

pacman pacman pacman

 

Bineînțeles că puteți folosi tehnicile învățate mai sus pentru orice alt tip de desene: bile de cristal, butoane de folosit pentru pagini „web”, iconuri... imaginația voastră este singura limită.

Notă: Articolul este preluat și tradus sub licență liberă CC-BY-SA de la tutorialele lui Nicu.

Comentarii

Super haios :)))

Cel mai bun de până acum :D. Buni carcalacii cu personalitate de la sfarsit.

Bravo Nicu.

thanks:) toata lumea iubeste carcalacii... am avut nu demult si un atelier la RLUG unde toata lumea a invatat se deseneze din astia si a fost fun.