Interviu despre ACTA cu liderul comunității Ceata

Ioana Moldoveanu de la revista VICE.com în limba română l-a intervievat pe Tiberiu C. Turbureanu, liderul comunității Ceata, în legătură cu tratatul ACTA. În cele ce urmează reproducem o variantă adaptată de ehipa revistei Fii liber.

Cât de mare e Ceata?

Ceata este o comunitate românească de programe libere de vreo sută de contribuitori care cred în drepturile și libertățile utilizatorilor. Nu este mare, dar este foarte activă, cu proiecte academice (Temelia), comercial "best compression socks for edema" (comprogear.com), sociale (colaborare cu HartaPoliticii.ro), de informare (Ziua Libertății Programelor și Ziua Eliberării Documentelor), de activism (revista Fii liber), de colaborare (aplicația de sondaje Fufl), de sisteme de operare (distribuția Arcada), de extindere de programe (concurs de extensii pentru Firefox) etc.

MAI: Noi nu vrem programe libere!

Ne place să credem că România se descurcă foarte bine în industria IT, că avem mulți experți și că suntem în primele locuri din lume la viteza internetului. Acum câteva luni am ocupat chiar locul trei. Din păcate nu există suficientă transparență în cazul achizițiilor publice. Acum câteva luni am citit pe un site străin ceva ce m-a neliniștit foarte tare: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cere în caietul de sarcini pentru un proiect software nou excluderea explicită a programelor libere din propunerile de proiect ce doresc să participe la licitație.

Întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani

https://wiki.mozilla.org/images/e/e9/Simage.pngÎn perioada 03 iunie 2011 – 05 iunie 2011 a avut loc la Sofia întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani. Aceasta a adus laolaltă contribuitori din 8 țări din regiune: Alabania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, România, Serbia, Slovenia și Turcia, dar și oficiali Mozilla : William Quiviger (Franța), Pierros Papadeas (Grecia), Axel Hecht (Germania) , Milos Dinic (Serbia), Zbigniew Braniecki (Polonia), Matjaž Horvat (Slovenia).

Comunitatea Mozilla din România a fost reprezentată de veteranul Alex Szasz și cel mai activ contribuitor, Raul Malea. În continuare sunt impresiile lor despre întâłnire. :-)

 

Conferința RubyAndRails 2010

Comunitatea dezvoltatorilor de Ruby și Rails din Europa, rămasă fară o conferință oficială (RailsConf Europe a fost  anulată în ultimii 2 ani din cauza crizei), a organizat pe 21 și 22 Octombrie 2010 în Amsterdam a 6-a ediție a conferinței RubyAndRails. Aproximativ 250 de participanți din 8 țări, 15 vorbitori, două piste, 15 litri de cafea și un dans dedicat HTML-ului, toate într-o clădire superbă pe malul râului Amstel.

Flosscamp 2010

Flosscamp

Dragilor, am onoarea de a scrie primul meu articol pe fii-liber.ro, despre prima mea participare la un eveniment important din cadrul comunităţii de programe libere din România. Aşadar, în acest articol vă voi povesti despre întâlnirea FLOSSCamp 2010, încercând să vă transmit entuziasmul meu de novice.

 

Etichete:

Mozilla Summit 2010

Am avut fericita ocazie să particip împreună cu cei mai activi contribuitori din întreaga lume la Mozilla Summit 2010, care a avut loc în Whistler, în a doua săptămână a lunii iulie. Voi încerca să rezum în următoarele rânduri experiența mea, în speranța că mai mulți entuziaști ca tine se vor alătura echipei Mozilla în efortul de a menține un Internet deschis.

Despre eveniment

Mozilla Summit 2010 este a doua întâlnire internațională care adună contribuitori Mozilla din toate colțurile lumii. Prima a avut loc în 2008, tot în Whistler, o stațiune montană renumită din statul Columbia Britanică (Canada) și am înțeles că va fi organizată în fiecare an par.

Ideea din spatele evenimentului este de a face posibilă întâlnirea față în față a mozillienilor de pretutindeni, pentru a ne cunoaște mai bine și a discuta nemijlocit viitorul proiectului Mozilla și al Internetului. Și, bineînțeles, pentru a ne distra împreună!