Richard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Pe data de 22 februarie 2013 de la ora 14,00 Fundația Ceata organizează un eveniment public ce marchează dobândirea statutului juridic de fundație. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existență Ceata a activat ca grup informal, militând pentru libertățile utilizatorului. Evenimentul de lansare va avea loc în sala Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București.

Fundația Ceata îl are ca invitat special la acest eveniment pe dr. Richard M. Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației Free Software Foundation. Încă din 1983 până acum, Richard Stallman este principalul promotor al libertăților utilizatorului de calculator. Acesta va susține un discurs non-tehnic intitulat „Free Software and Your Freedom” (rom. „Programele libere și libertatea ta”), în care va vorbi despre mișcarea pentru programe libere și cât de important este ca utilizatorii să poată coopera și să-și poată controla calculatorul.

A apărut Pinta 1,4

Pinta este un editor de imagini mai simplu decât GIMP, dar destul de puternic, prezentând numeroase opțiuni de editare.

Pinta a fost realizat după modelul lui Paint.NET care este un program de Windows gratuit, dar nu liber așa cum este Pinta. Pinta este, de asemenea, scris în C#, dar folosește tehnologia liberă Mono GTK# și de aceea este o aplicație multi-platformă.

A apărut versiunea alfa-10 a jocului 0 A.D

Odată cu apariția versiunii alfa-10 Jhelum a jocului complet liber de strategie în timp real 0 A.D., dezvoltatorii au diversificat civilizațiile disponibile.

În primul rând, s-a luat decizia adăugării în viitor (parțial, în cadrul versiunii alfa-11; complet, în momentul lansării versiunii alfa-12) a civilizației mauriene (Imperiul Maurian: imperiu aflat sub conducerea dinastiei indiene Mauria). Această decizie a determinat alegerea denumirii de „Jhelum” a acestei versiuni: numele unui oraș din Pakistan, regiunea Punjab, și al unui râu, loc al unei bătălii dintre armata lui Alexandru cel Mare și cea a regelui Porus, conducătorul regatului hindus Pauravas.

În al doilea rând, civilizația elenă a fost rafinată, fiind acum alcătuită din trei facțiuni: ateniană, macedoneană și spartană.

MyPaint

În articolul anterior vorbeam despre GIMP 2.8, însă mai există și alte editoare grafice excelente și, mai ales, libere.

Atunci mă vei întreba: GIMP e bun, de ce să învăț un alt program? Sunt câteva motive și cel mai important este că unor oameni diferiți le plac lucruri diferite. Exact așa stă treaba și cu desenatul.

Din ceea ce am scris mai sus, unii ar putea deduce că trebuie să aleagă între GIMP și MyPaint. Nu e deloc așa, în realitate MyPaint e mai performant când vine vorba de desenat cu o tabletă sau când ești bun la pictura tradițională, iar GIMP-ul face o treabă bună la tăierea imaginilor, redimensionare, restabilirea proporțiilor, adăugarea textului, aplicarea diverselor filtre ș.a.m.d. De acea, utilizarea ambelor programe este recomandată; însăși GIMP-ul are un modul pentru încărcarea fișierelor .ora (en. OpenRaster), formatul nativ al MyPaint-ului.

Meniu:

GIMP 2.8

Trei ani și jumătate. Toți acești ani știu că te-a ros o întrebare. Știu că noaptea înainte de culcare te gândeai la asta. Știu că în somn uneori visai că s-a întâmplat. Și apoi te trezeai brusc din somn și îți dădeai seama că nu e real. Și totuși s-a întâmplat: GIMP 2.8 a fost scos in sfârșit la lumină!

Acest gigant al graficii digitale, care, în mâinile celui care îl cunoaște, face trucuri mai ceva ca un scamator, a fost dus încă un pas mai departe spre perfecțiune. Este de fapt una dintre puținele unelte profesionale de manipulare a imaginilor disponibilă pe sistemele libere.

Ziua Libertății Culturii

Pe 19 mai, Ceata organizează în Republica Moldova și în România evenimente dedicate Zilei Libertății Culturii care este sărbătorită pentru prima dată în acest an la nivel mondial. Mișcarea de eliberare a culturii promovează libertățile de a folosi, copia, modifica și distribui creațiile culturale. Articolul despre „what are the best socks for circulation” https://comprogear.com/what-are-the-best-socks-for-circulation/ a fost deschis ca un exemplu de proprietate intelectuală open source și gratuită.

Ziua împotriva Restricțiilor Digitale

Pe 4 mai, Defective by Design (ro. proiectat defect), o campanie de conștientizare pornită de fundația FSF în 2006, a organizat evenimentul internațional anual „Ziua împotriva Restricțiilor Digitale” (en. Day against DRM) alături de alte organizații, printre care Creative Commons (ro. bunuri comune creative), O'Reilly Media, Accessible Computing Foundation (ro. fundația pentru tehnică de calcul accesibilă), APRIL și Libre Graphics Magazine (ro. revista de grafică liberă).

DRM - Digital Rights Management (ro. gestiunea drepturilor digitale) este o clasă de tehnologii menite să limiteze folosirea conținutului digital și dispozitivelor. Pentru utilizatori, aceste produse sunt proiectate defecte și proiectul Defective by Design își propune eliminarea acestor „mutilări”.

Anul acesta, Ziua împotriva Restricțiilor Digitale s-a concentrat pe restricțiile aplicate cărților electronice. Utilizatorii lor sunt frustrați pentru că li se interzice, de exemplu, să le citească fără a fi monitorizați, să le împrumute, să le mute, să le revândă sau să le doneze, conform coordonatorului de campanie, Mat Lee.

Utilizatori din lumea întreagă s-au manifestat astăzi împotriva restricțiilor digitale - pe Internet, afișând simbolul campaniei și publicând articole de informare și combatere, dar și în viața reală, organizând în comunitățile locale evenimente de protest față de producători ostili sau de informare prin prezentări publice și împărțiri de fluturașe.

The Tube Open Movie - Un nou film liber de Bassam Kurdali

Elephants Dream (ro. „Elefanții visează”), primul film liber regizat de Bassam Kurdali, a demonstrat că se pot crea filme libere de calitate bună folosind programe libere. The Tube Open Movie (ro. filmul liber „Tubul”) este un experiment nou care dorește să unifice artele libere și tehnologiile libere printr-un proces de colaborare distribuită.


56 de artiști din 22 de țări din grupul Urchn condus de Bassam au lucrat la acest proiect în ultimii trei ani. Ei doresc sa termine proiectul în următoarele 7 luni. Dar pentru acest lucru au nevoie de fonduri și au ales să încerce să le obțină prin finanțare colectivă (en. crowd-funding). Perioada în care se pot efectua donații este de 30 de zile. Pentru ca donațiile să se finalizeze este nevoie ca suma tuturor donațiilor să depășeașească pragul de 22.000 $. Dacă acest prag nu este depășit, firma care intermediază colectarea fondurilor nu va efectua nicio tranzacție iar banii nu vor ajunge în contul proiectului „The Tube Open Movie”, ci vor fi înapoiați donatorilor. Acest prag garantează finanțarea și finalizarea proiectului în intervalul specificat. Dacă suma va fi depășită, vor fi angajați mai mulți animatori și artiști pentru a eficientiza realizarea proiectului.

Wesnoth - un joc de strategie liber și avansat

The Battle for Wesnoth (ro. Bătălia pentru Wesnoth) are o vechime mare în lumea jocurilor libere, versiunea 1.0 a jocului apărând în octombrie 2005, iar versiunea curentă (stabilă) și cea în dezvoltare fiind 1.8.6, respectiv 1.9.9.

Rezultatele concursului de fotografie liberă a monumentelor din România

La începutul lunii octombrie, Wikipedia în limba română și Asociația ProLinux au anunțat încheierea concursului de fotografie Wiki Loves Monuments România 2011 ce a avut loc în luna septembrie a acestui an. Scopul competiției a fost promovarea monumentelor istorice din România și a reușit să adune în cursul unei singure luni peste 5800 de imagini libere ce pot fi folosite în cadrul Wikipediei și nu numai.

Concursul s-a desfașurat în 18 țări europene, în perioada 1-30 septembrie 2011, și a coincis cu Zilele Europene ale Patrimoniului iar România s-a situat pe un onorant loc 10 în capul listei de contribuitori. „Am fost surprinși de nivelul contribuțiilor, acestea mi-au depășit cu un ordin de mărime așteptările”, declară Nicu Buculei, unul dintre organizatori și membru al Asociației ProLinux, „mulțumim tuturor celor peste 50 de participanți, dintre care o bună parte au fost la prima lor contribuție în comunitate”.

Pensule libere pentru GIMP

GimpBrush este o nouă și probabil unică colecție de pensule complet libere pentru GIMP, puse la dispoziție sub licențele Creative Commons Atribuire și Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiții identice. Și situl se reînnoiește în fiecare zi cu pensule de la contribuitorii săi artiști!

Pentru a ușura navigarea, toate pensulele sunt atent aranjate pe categorii și etichetate. Pagina fiecărei pensule conține numele autorului cu legătură la pagina personală și o legătură la licența pensulei, conform condițiilor de distribuire.

Concursul de fotografie liberă a monumentelor din România

În luna septembrie, 17 țări din Europa vor organiza un concurs de fotografie destinat promovării monumentelor istorice din zona respectivă. Principiul concursului va fi unul federativ: fiecare țară va organiza propriul concurs, apoi câștigătorii vor participa la concursul european. Condițiile de participare sunt simple, cea mai importantă fiind licențierea imaginilor sub o licență liberă Creative Commons.

Colecție de postere demotivaționale

După ce acum câteva săptămâni am învățat să facem postere demotivaționale folosind GIMP, astăzi ne amuzăm cu o galerie de artă formată din imagini create folosind tehnicile din acel tutorial.

imbratisari gratuite tricou ciori" calul de dar

meniu:

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

 

 

postere demotivationale

 

Desenăm elemente pentru hărți RPG cu Inkscape

map elementsHai să ne lăsăm mintea să zburde puțin pe tărâmuri fantastice și să încercăm azi să învățăm să desenăm cu Inkscape niște clădiri care ar putea fi folosite pentru un joc pe roluri (RPG) cu temă fantastică, să mergem în lumea vitejilor, a zânelor, vrăjitoarelor și dragonilor.

Ce voi prezenta în continuare nu este strict un tutorial, cred că i-am putea spune și "cum se fabrică" pentru că este descrierea procesului pe care l-am folosit eu la crearea unui set de asemenea elemente. Sunt multe căi alternative pe care puteți ajunge la un rezultat asemănător și vă rog să experimentați pe cont propriu, de exemplu conturul poate fi desenat cu unealta pentru caligrafie, simplificarea nodurilor se poate face automat, umplerea spațiilor libere se poate face și ea cu o unealtă automată (paint bucket) sau pentru colorare puteți folosi culori simple în loc de gradienți.

Pagini

Abonare la RSS - Artă