Nu vă putem citi documentele!

Una dintre calitățile Internetului este existența standardelor pentru toate tehnologiile folosite la prezentarea conținutului. Aproape toate paginile de Internet sunt în prezent afișate la fel de cele mai noi navigatoare, pentru că cele trei elemente de bază, structura (HTML), așezarea (CSS) și elementele dinamice (JavaScript), sunt clar definite și interpretate la fel de orice navigator.

Ziua Libertății Documentelor este un eveniment internațional, ajuns deja la a cincea ediție, care își propune să promoveze standardele deschise destinate programelor pentru lucrul la birou cu documente text, foi de calcul, baze de date orientate pe obiecte, formule și ecuații matematice, grafică și prezentări. Acceptarea și implementarea corectă a standardului deschis Open Document Format (ro. Formatul pentru Documente Deschise) de către toți producătorii de astfel de programe ar da uniformitate în lucrul cu programe diferite și ar oferi utilizatorului libertatea de a alege ce programe să folosească. Deși putem folosi programe libere pentru a lucra cu documente în formate închise, citirea și scrierea acestor documente nu este făcută întotdeauna corect, deoarece nu se implementează un standard, ci mai degrabă se descifrează un format secret.

Atunci când fișierele anexate scrisorilor electronice nu sunt într-un format standard, destinatarul este de multe ori obligat să folosească exact același program ca și expeditorul, iar respectivul program nu este întotdeauna liber, în acest caz, destinatarul, fie el persoană fizică, instituție publică sau companie, este nevoit să achiziționeze programul sau pachetul de programe la prețul stabilit de unicul proprietar. Aceste programe pot fi costisitoare și de cele mai multe ori costul nu este justificat de necesitatea de a accesa conținutul unor simple documente text sau a unor foi de calcul.

Windows 8 și Pornirea Securizată pun în pericol libertatea utilizatorilor

Microsoft presează companiile producătoare de calculatoare să implementeze așa numita „Pornire Securizată” (eng. Secure Boot) dacă vor să-și promoveze calculatoarele ca dispozitive compatibile cu Windows 8. Scopul declarat al „Pornirii Securizate” este să prevină încărcarea sistemelor de operare neautorizate și a programelor maligne (eng. malware).

Fundația Programelor Libere (FSF) a lansat recent o campanie de conștientizare, fiind îngrijorată că Microsoft și producătorii de calculatoare vor implementa „Pornirea Securizată” astfel încât utilizatorii să nu poată rula pe acele  calculatoare un alt sistem de operare în afară de Windows. Dacă nu li se va permite utliizatorilor să autorizeze ei singuri sistemele de operare în care au încredere, aceștia nu vor mai putea instala și folosi sisteme de operare libere (cum este GNU/Linux) fără a recurge la modificări complicate și riscante ale calculatorului.