Atelier de instalat GNU+Linux la Cluj

Fundația Ceata va organiza primul său atelier de instalat distribuții ale sistemului liber GNU+Linux, sub coordonarea grupului local din Cluj, Ceata din Cluj. Acesta va avea loc în Cluj-Napoca în data de 24 Noiembrie 2012 la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

La eveniment, participanții sunt așteptați să se prezinte cu calculatoarele lor portabile cu bateriile încărcate. Voluntarii îi vor asista în procesul de instalare de distribuții de GNU+Linux la alegere între Trisquel, Parabola (ambele complet libere), openSUSE (o distribuție cunoscută) și Rogentos (o nouă inițiativă românească).

Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactor principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTA, GNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică atât a noii versiuni a manualului în limba engleză, cât și a traducerii acestuia în română.

Laboratoare de GNU/Linux

Ceata, în colaborare cu Moodle România, va organiza „Laboratoare de GNU/Linux” la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din București. În cadrul acestor laboratoare elevii interesați vor învăța:

  • care sunt drepturile lor de utilizatori
  • despre programele libere ce susțin Internetul
  • ce este o distribuție de programe libere
  • cum să instaleze sistemul liber GNU/Linux
  • cum să folosească mai eficient computerele
  • cum să găsească repede soluții la probleme
  • cum să colaboreze ușor cu alți utilizatori
  • cum să se remarce prin contribuții la sistem

Numărătoarea inversă a început: OpenSUSE 12.1 Beta

Numărătoarea inversă până la lansarea distribuției OpenSUSE 12.1Prima versiune beta a distribuției GNU/Linux OpenSUSE 12.1 a sosit! Membrii comunității OpenSUSE România vă invită să contribuiți la îmbunătățirea versiunii 12.1, care va fi lansată oficial în luna noiembrie, descărcând imaginea ISO a versiunii beta și instalându-o într-o mașină virtuală de Virtual Box. Pentru a indica corect defectele versiunii 12.1, a fost pusă la dispoziție o pagină dedicată în portalul openSUSE unde poate fi consultată lista defectelor cunoscute, împreună cu pașii de urmat pentru raportarea defectelor nou-descoperite.

Printre „bunătățile” de programe incluse în această versiune beta, se regăsesc: Firefox 7, SeaMonkey 2.4.1, LibreOffice 3.4.2, Gnome 3.2, KDE 4.7.1 și Linux 3.1.rc7. Vă așteaptă multe alte noi versiuni de programe pe care cu siguranță le veți descoperi și voi testând sistemul. Comunitatea OpenSUSE din România vă urează spor la depistarea defectelor și utilizare plăcută!

Abonare la RSS - gnulinux