de Iurie Nistor, publicat Marţi, 14 Februarie 2012
Introducere
XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol, în traducere: Protocolul Extensibil de Mesagerie și Prezență), anterior cunoscut ca Jabber, este un protocol de mesagerie instantanee și totodată un standard deschis. El a fost conceput să fie extensibil și acest lucru le-a permis contribuitorilor să adauge suportul pentru comunicațiile audio și video. Mai mult decât atât, el oferă utilizatorilor posibilitatea de a comunica descentralizat, cu alte cuvinte, un utilizator înregistrat pe un server XMPP poate comunica cu utilizatori de pe alte servere.
Există o mulțime de programe libere (pe partea de server) care implementează protocolul XMPP, dar în ghidul acesta vom descrie pas cu pas cum se instalează unul din ele. Am ales serverul liber ejabberd deoarece experiența ne-a arătat că instalarea și configurarea sunt mai simple decât în cazul altor servere. Facem observația că comenzile din acest ghid au fost testate pe un sistem Trisquel GNU/Linux, bazat pe Ubuntu/Debian. Ejbberd, scris în Erlang, este folosit pe multe servere publice ce oferă servicii de mesagerie bazată pe XMPP, dar oricine își poate instala acest serviciu pe serverul personal și poate comunica prin intermediul lui cu alte servere mai cunoscute (ca Gtalk sau Facebook).
de Iurie Nistor, publicat Vineri, 10 Februarie 2012
Echipa revistei Fii liber a compus o listă cu 20 de aplicații libere extrem de folositoare pentru Internet. Fiecare dintre aceste aplicații poate fi instalată pe serverul personal sau al organizației din care utilizatorul face parte. Ne dorim astfel, să încurajăm utilizatorii să renunțe la serviciile proprietărești, bazate pe aplicații nelibere, asupra cărora utilizatorii nu au absolut niciun control și să folosească aceste programe pe serverul pe care îl au în administrare. Mai mult, în lista de mai jos se regăsesc aplicații ce sunt folosite de utilizatori din întreaga lume pentru realizarea unor rețele descentralizate (de socializare, de contribuție la cod etc.).
Recomandarea noastră este ca de fiecare dată când apelați la un serviciu de pe Internet, să vă întrebați dacă nu puteți să aveți un serviciu similar folosind o aplicație liberă pe serverul personal. Dacă alegeți să instalați și să folosiți aplicații libere, veți beneficia de controlul datelor personale, de gradul de confidențialitate dorit și de o securitate sporită.
de Iurie Nistor, publicat Joi, 26 Ianuarie 2012
Ce este Diaspora?
Diaspora este o rețea de socializare. Dar nu este doar o altă rețea de socializare. În comparație cu rețelele sociale cunoscute, Diaspora este o rețea descentralizată, care respectă libertatea și intimitatea utilizatorilor săi. Prin urmare, Diaspora a fost concepută să ofere o libertate socială.
de tct, publicat Luni, 10 Octombrie 2011
Conform ultimei estimări anuale a agenției CIA, România are o populație de aprox. 22 de milioane de cetățeni. Din aceștia, 46% sau 10,1 milioane de români au acces la Internet, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene în iulie 2011. Tot anul acesta, directorul de vânzări al corporației Yahoo! a anunțat că în România sunt 8,2 milioane de utilizatori Yahoo! Considerând aceste date valide, 81% din românii care se conectează la Internet folosesc serviciul de mesagerie instantanee al Yahoo!
de Iurie Nistor, publicat Luni, 03 Octombrie 2011
Mulți încă mai folosesc rețele de socializare ca Facebook sau Twitter, dar puțini știu că există argumente puternice pentru a înceta să le mai folosească. Problema fundamentală a acestor tipuri de rețele sociale este că sunt centralizate, bazate de regulă pe tehnologii proprietare prin care companiile care le dețin își exercită controlul asupra utilizatorilor și informațiilor lor personale din întreaga rețea. Toate datele încărcate și generate de utilizatori, începând de la date personale și terminând cu mesaje, sunt stocate pe serverele companiilor care pot face orice doresc cu ele, le pot sistematiza, le pot vinde unei agenții de publicitate sau unei agenții de securitate. În orice moment, la dorința proprietarilor, oricine poate fi blocat și eliminat din rețea, poate fi filtrată informația sau poate fi sistat serviciul pentru un grup de utilizatori. Mai mult, guvernele autoritare pot bloca foarte ușor accesul pe întreg teritoriul țării la rețelele centralizate, fiind vorba doar de câte un nod la care trebuie refuzată conexiunea. Rețelele sociale de acest tip asigură proprietarilor controlul absolut și deseori consecințele acestui fapt dăunează intereselor utilizatorilor.
Comentarii recente