de Iurie Nistor, publicat Joi, 28 Iunie 2012
„Dacă tu ai un măr și eu am un măr și facem schimb de mere, atunci tu și eu vom avea în continuare câte un măr. Dar dacă tu ai o idee și eu am o idee și facem schimb de idei, atunci ambii vom avea câte două idei. ”
--- George Bernard Shaw
Nu există așa ceva ca „proprietatea intelectuală”. Putem găsi argumente indirecte în acest sens chiar într-una din scrierile lui Thomas Jefferson, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite și autor al Declarației de Independență. Probabil mai sugestiv ar fi să spunem că „proprietatea intelectuală” este doar o iluzie. Cei care promovează acest termen („proprietatea intelectuală”) încearcă să demonstreze, spre exemplu, că ideile sau informațiile pot face parte dintr-o proprietate privată la fel ca obiectele materiale (o mașină, o casă sau un lot de pământ). La prima vedere, lucrurile par simple atunci când vorbim de „proprietatea intelectuală”, dar haideți să începem de la o noțiune mai veche, proprietatea privată, și să vedem de ce există ea.
de tct, publicat Sâmbătă, 19 Mai 2012
Pe 19 mai, Ceata organizează în Republica Moldova și în România evenimente dedicate Zilei Libertății Culturii care este sărbătorită pentru prima dată în acest an la nivel mondial. Mișcarea de eliberare a culturii promovează libertățile de a folosi, copia, modifica și distribui creațiile culturale.
de Iurie Nistor, publicat Vineri, 05 August 2011
Astăzi comunitatea pentru arte și programe libere Ceata a lansat proiectul Editura Cartea Liberă la www.cartea-libera.org. Editura Cartea Liberă va fi prima editură de cărți libere scrise în limba română, acest lucru însemând că cititorii vor avea libertatea de a le citi, copia, modifica, dărui și chiar vinde. Toate cărțile care vor fi publicate vor fi lansate sub licențe libere cum sunt Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) și GNU Free Documentation License. De asemenea cărțile vor putea fi descărcate de oricine în formate libere HTML și PDF.
Comentarii recente