de Iurie Nistor, publicat Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Foarte des programele libere sunt numite din greșeală programe „gratuite”. Spre exemplu, mulți oameni când se referă la sistemul de operare GNU/Linux, îl numesc „sistem gratuit”. Acest lucru se datorează necunoașterii sau neînțelegerii corecte a ceea ce este un program liber, dar și unor campanii nu tocmai corecte în care oamenii sunt învățați să gândească doar în termenii „preț” și „performanță”.
de smv, publicat Marţi, 24 Ianuarie 2012
Acest ghid sumar, prezintă instalarea distribuției Trisquel GNU/Linux în paralel cu Windows, prin redimensionarea unei partiții NTFS, actualizarea sistemului și instalarea unui program nou. Există metode mai avansate de instalare, dar acest ghid a fost scris pentru persoanele care nu au mai instalat niciodată o distributie GNU/Linux.
de Ovidiu Constantin, publicat Marţi, 11 Octombrie 2011
Comunitatea RLUG invită pasionații de GNU/Linux și programe libere la ediția din octombrie a întâlnirii lunare organizată de asociațiile ProLinux și ROSEdu!
Întâlnirea are loc joi 13 octombrie, la ora 19:30 în sala EC 102 din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București. Se va discuta despre GNU/Linux, programe libere și standarde deschise. Apoi, socializarea se va continua cu o bere rece (sau un ceai cald, dacă va fi vreme urâtă).
de Cosmin Herman, publicat Miercuri, 28 Septembrie 2011
Moodle România se alătură tuturor utilizatorilor de programe libere din țară și din lumea intreagă care au sărbătorit Ziua Libertății Programelor pe 17 septembrie 2011!
Ziua de 17 septembrie a fost sărbătorită de Moodle România printr-o acțiune social-educativă propusă în cadrul rețelei EDU Moodle România. Ne-am deplasat în orașul Ineu (judetul Arad) unde am prezentat unui număr de 20 de elevi utilizarea programelor libere.
de Iurie Nistor, publicat Luni, 19 Septembrie 2011
De Ziua Libertății Programelor, proiectul Trisquel GNU/Linux a lansat noua versiune a distribuției, 5.0 STS „Dagda”! Sunt disponibile atât ediția standard bazată pe mediul grafic GNOME, cât și Trisquel Mini cu mediul grafic LXDE.
Utilizatorii care folosesc versiunea Trisquel 4.5 pot trece la noua versiune folosind aplicația de gestiune a actualizărilor, update-manager
, reinstalarea întregului sistem nefiind necesară.
Pentru o instalare avansată (pentru servere, RAID/LVM, criptată, etc.) se recomandă folosirea imaginilor de instalare prin rețea, netinstall
.
de Iurie Nistor, publicat Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
Richard Matthew Stallman (n. 16 martie 1953, Manhattan, New York, SUA) cunoscut şi ca “RMS“, este un programator american şi un activist pentru programe libere. În septembrie 1983 a lansat Proiectul GNU, orientat către dezvoltarea unui sistem de operare liber compatibil cu UNIX, el fiind iniţiatorul şi organizatorul principal în cadrul proiectului. Odată cu lansarea proiectului GNU a inițiat mişcarea pentru programe libere, iar în octombrie 1985 a creat Fundația pentru Programe Libere. Richard Stallman a fost unul din pionerii conceptului de copyleft şi unul din autorii mai multor licenţe copyleft, inclusiv Licenţa Publică Generală GNU.
de Iurie Nistor, publicat Marţi, 29 Martie 2011
Multă lume se întreabă care este problema driverelor pentru sistemul de operare GNU/Linux. Acest sistem de operare liber este deseori blamat pe nedrept atunci când vine vorba de dispozitive care nu funcționează pe el. Prin acest articol doresc să-mi expun părerea cu privire la această problemă.
Producătorii de dispozitive nu doresc să aveți prea multă libertate
de Alina Bordeianu, publicat Duminică, 11 Iulie 2010
Ce este GNU/Linux?
GNU/Linux este o familie de sisteme de operare bazată pe nucleul Linux. GNU/Linux a început să se facă remarcat în ultima perioadă datorită facilităților pe care le oferă: mediu mai stabil, mai sigur (nu vei găsi mulți viruși pe GNU/Linux), mai rapid, multe dintre distribuții au o interfață prietenoasă. Este foarte apreciat ca sistem de operare pentru servere.
Comentarii recente