Nu vă putem citi documentele!

Una dintre calitățile Internetului este existența standardelor pentru toate tehnologiile folosite la prezentarea conținutului. Aproape toate paginile de Internet sunt în prezent afișate la fel de cele mai noi navigatoare, pentru că cele trei elemente de bază, structura (HTML), așezarea (CSS) și elementele dinamice (JavaScript), sunt clar definite și interpretate la fel de orice navigator.

Ziua Libertății Documentelor este un eveniment internațional, ajuns deja la a cincea ediție, care își propune să promoveze standardele deschise destinate programelor pentru lucrul la birou cu documente text, foi de calcul, baze de date orientate pe obiecte, formule și ecuații matematice, grafică și prezentări. Acceptarea și implementarea corectă a standardului deschis Open Document Format (ro. Formatul pentru Documente Deschise) de către toți producătorii de astfel de programe ar da uniformitate în lucrul cu programe diferite și ar oferi utilizatorului libertatea de a alege ce programe să folosească. Deși putem folosi programe libere pentru a lucra cu documente în formate închise, citirea și scrierea acestor documente nu este făcută întotdeauna corect, deoarece nu se implementează un standard, ci mai degrabă se descifrează un format secret.

Atunci când fișierele anexate scrisorilor electronice nu sunt într-un format standard, destinatarul este de multe ori obligat să folosească exact același program ca și expeditorul, iar respectivul program nu este întotdeauna liber, în acest caz, destinatarul, fie el persoană fizică, instituție publică sau companie, este nevoit să achiziționeze programul sau pachetul de programe la prețul stabilit de unicul proprietar. Aceste programe pot fi costisitoare și de cele mai multe ori costul nu este justificat de necesitatea de a accesa conținutul unor simple documente text sau a unor foi de calcul.

S-a lansat LibreOffice 3.5

Berlin, 14 februarie, 2012 – The Document Foundation anunță apariția lui LibreOffice 3.5, a treia versiune majoră a „celei mai bune suite libere de birou realizată vreodată”, care prezintă utilizatorilor îmbunătățirile rezultate din strategia de dezvoltare adoptată în septembrie 2010. LibreOffice 3.5 este rezultatul unui efort comun al hăcuitorilor cu program complet de lucru – cel mai mare grup de programatori experimentați de OOo – și al hăcuitorilor voluntari, coordonați de Comitetul Director de Inginerie (eng. the Engineering Steering Committee).

Pe parcursul celor 16 luni de activitate, în medie 80 de dezvoltatori în fiecare lună au realizat în total peste 30.000 de contribuții la cod, introducând funcționalități noi și interesante:

Meniu:

Etichete:

LibreOffice

OpenOffice.org s-a separat!

Mai mulți dezvoltatori independenți ai proiectului OpenOffice.org au decis să creeze LibreOffice, un proiect separat dezvoltat sub coordonarea unei noi fundații create special pentru acest lucru: The Document Foundation. Fundația a primit deja sprijinul mai multor comunități din lumea programelor libere, printre care: Red Hat, Canonical, Google, Novell, OSI, Free Software Foundation, Fundația GNOME, NeoOffice etc. Conform declarației de presă, corporația Oracle, care după achiziționarea Sun Microsystems a devenit proprietarul mărcii și angajatorul unui număr mare de dezvoltatori ai proiectului, a fost de asemenea invitată să facă parte din noua fundație și să-și arate sprijinul donând marca OpenOffice.org.

Meniu:

Etichete: