MyPaint

În articolul anterior vorbeam despre GIMP 2.8, însă mai există și alte editoare grafice excelente și, mai ales, libere.

Atunci mă vei întreba: GIMP e bun, de ce să învăț un alt program? Sunt câteva motive și cel mai important este că unor oameni diferiți le plac lucruri diferite. Exact așa stă treaba și cu desenatul.

Din ceea ce am scris mai sus, unii ar putea deduce că trebuie să aleagă între GIMP și MyPaint. Nu e deloc așa, în realitate MyPaint e mai performant când vine vorba de desenat cu o tabletă sau când ești bun la pictura tradițională, iar GIMP-ul face o treabă bună la tăierea imaginilor, redimensionare, restabilirea proporțiilor, adăugarea textului, aplicarea diverselor filtre ș.a.m.d. De acea, utilizarea ambelor programe este recomandată; însăși GIMP-ul are un modul pentru încărcarea fișierelor .ora (en. OpenRaster), formatul nativ al MyPaint-ului.

Meniu:

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

 

 

postere demotivationale

 

Desenăm elemente pentru hărți RPG cu Inkscape

map elementsHai să ne lăsăm mintea să zburde puțin pe tărâmuri fantastice și să încercăm azi să învățăm să desenăm cu Inkscape niște clădiri care ar putea fi folosite pentru un joc pe roluri (RPG) cu temă fantastică, să mergem în lumea vitejilor, a zânelor, vrăjitoarelor și dragonilor.

Ce voi prezenta în continuare nu este strict un tutorial, cred că i-am putea spune și "cum se fabrică" pentru că este descrierea procesului pe care l-am folosit eu la crearea unui set de asemenea elemente. Sunt multe căi alternative pe care puteți ajunge la un rezultat asemănător și vă rog să experimentați pe cont propriu, de exemplu conturul poate fi desenat cu unealta pentru caligrafie, simplificarea nodurilor se poate face automat, umplerea spațiilor libere se poate face și ea cu o unealtă automată (paint bucket) sau pentru colorare puteți folosi culori simple în loc de gradienți.

Să desenăm o rachetuță cu Inkscape

Introducere

rachetuta cu inkscapeDacă vă era dor să mai desenăm împreună ceva amuzant și cu ocazia asta să mai învățăm și câte ceva despre crearea graficii vectoriale cu Inkscape, vă propun acum să ne jucăm cu o rachetuță. Scopul este să producem ceva ca această imagine, nu foarte realist dar ușor de recunoscut ca fiind o rachetă și cel mai important, să fie (sper) amuzant și ușor de făcut chiar și de cineva care folosește Inkscape pentru prima dată.

Hackergotchi cu GIMP

Scurt ghid despre crearea de capete plutitoare (hackergotchi) ce pot fi afișate pe agregatoare de bloguri cum ar fi http://planet.fedoraproject.org.
Traducere și adaptare a unui tutorial scris original în limba engleză.

Introducere

În general nu e nevoie de o imagine de calitate excepțională, va fi redusă la o dimensiune mică și i se va adăuga o umbră, așa că micile defecte nu se vor observa, dar bineînțeles, cu cât pornim de la o imagine mai bună, rezultatul va fi pe măsură. E de preferat să pornim de la o imagine de rezoluție mare pentru ca procesul să fie mai simplu și să nu avem nevoie de o mână foarte experimentată. Alegeți imaginea în primul rând în funcție de felul în care va reflecta personalitatea sau atitudinea, pentru că acesta este lucrul pe care vrem să îl scoatem în evidență aici.

În acest ghid am folosit o imagine de calitate destul de slabă, făcută cu o cameră de telefon mobil, întrucât ne focalizăm pe unelte și pe metode și vrem să arătăm că oricine poate face la fel.