GIMP 2.8

Trei ani și jumătate. Toți acești ani știu că te-a ros o întrebare. Știu că noaptea înainte de culcare te gândeai la asta. Știu că în somn uneori visai că s-a întâmplat. Și apoi te trezeai brusc din somn și îți dădeai seama că nu e real. Și totuși s-a întâmplat: GIMP 2.8 a fost scos in sfârșit la lumină!

Acest gigant al graficii digitale, care, în mâinile celui care îl cunoaște, face trucuri mai ceva ca un scamator, a fost dus încă un pas mai departe spre perfecțiune. Este de fapt una dintre puținele unelte profesionale de manipulare a imaginilor disponibilă pe sistemele libere.

The Tube Open Movie - Un nou film liber de Bassam Kurdali

Elephants Dream (ro. „Elefanții visează”), primul film liber regizat de Bassam Kurdali, a demonstrat că se pot crea filme libere de calitate bună folosind programe libere. The Tube Open Movie (ro. filmul liber „Tubul”) este un experiment nou care dorește să unifice artele libere și tehnologiile libere printr-un proces de colaborare distribuită.


56 de artiști din 22 de țări din grupul Urchn condus de Bassam au lucrat la acest proiect în ultimii trei ani. Ei doresc sa termine proiectul în următoarele 7 luni. Dar pentru acest lucru au nevoie de fonduri și au ales să încerce să le obțină prin finanțare colectivă (en. crowd-funding). Perioada în care se pot efectua donații este de 30 de zile. Pentru ca donațiile să se finalizeze este nevoie ca suma tuturor donațiilor să depășeașească pragul de 22.000 $. Dacă acest prag nu este depășit, firma care intermediază colectarea fondurilor nu va efectua nicio tranzacție iar banii nu vor ajunge în contul proiectului „The Tube Open Movie”, ci vor fi înapoiați donatorilor. Acest prag garantează finanțarea și finalizarea proiectului în intervalul specificat. Dacă suma va fi depășită, vor fi angajați mai mulți animatori și artiști pentru a eficientiza realizarea proiectului.

Pensule libere pentru GIMP

GimpBrush este o nouă și probabil unică colecție de pensule complet libere pentru GIMP, puse la dispoziție sub licențele Creative Commons Atribuire și Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiții identice. Și situl se reînnoiește în fiecare zi cu pensule de la contribuitorii săi artiști!

Pentru a ușura navigarea, toate pensulele sunt atent aranjate pe categorii și etichetate. Pagina fiecărei pensule conține numele autorului cu legătură la pagina personală și o legătură la licența pensulei, conform condițiilor de distribuire.

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

 

 

postere demotivationale

 

Fotografie steampunk cu GIMP

Introducere

În primul rând trebuie aduse mulțumiri lui Kevin care a furnizat fotografia de față cu o locomotivă cu aburi, un subiect portivit pentru un tutorial GIMP despre cum se poate face ca o fotografie să arate "steampunk", adică învechită, ca și cum ar fi fost făcută în secolul XIX. Mă voi adresa inițial începătorilor, arătând unele tehnici pe cât se poate de simple (și numai filtre preinstalate) iar apoi vor urma câteva indicații pentru utilizatori avansați, totul lăsat deschis cu pași opționali și căi alternative.

Hackergotchi cu GIMP

Scurt ghid despre crearea de capete plutitoare (hackergotchi) ce pot fi afișate pe agregatoare de bloguri cum ar fi http://planet.fedoraproject.org.
Traducere și adaptare a unui tutorial scris original în limba engleză.

Introducere

În general nu e nevoie de o imagine de calitate excepțională, va fi redusă la o dimensiune mică și i se va adăuga o umbră, așa că micile defecte nu se vor observa, dar bineînțeles, cu cât pornim de la o imagine mai bună, rezultatul va fi pe măsură. E de preferat să pornim de la o imagine de rezoluție mare pentru ca procesul să fie mai simplu și să nu avem nevoie de o mână foarte experimentată. Alegeți imaginea în primul rând în funcție de felul în care va reflecta personalitatea sau atitudinea, pentru că acesta este lucrul pe care vrem să îl scoatem în evidență aici.

În acest ghid am folosit o imagine de calitate destul de slabă, făcută cu o cameră de telefon mobil, întrucât ne focalizăm pe unelte și pe metode și vrem să arătăm că oricine poate face la fel.

Abonare la RSS - gimp