Ziua împotriva Restricțiilor Digitale

Pe 4 mai, Defective by Design (ro. proiectat defect), o campanie de conștientizare pornită de fundația FSF în 2006, a organizat evenimentul internațional anual „Ziua împotriva Restricțiilor Digitale” (en. Day against DRM) alături de alte organizații, printre care Creative Commons (ro. bunuri comune creative), O'Reilly Media, Accessible Computing Foundation (ro. fundația pentru tehnică de calcul accesibilă), APRIL și Libre Graphics Magazine (ro. revista de grafică liberă).

DRM - Digital Rights Management (ro. gestiunea drepturilor digitale) este o clasă de tehnologii menite să limiteze folosirea conținutului digital și dispozitivelor. Pentru utilizatori, aceste produse sunt proiectate defecte și proiectul Defective by Design își propune eliminarea acestor „mutilări”.

Anul acesta, Ziua împotriva Restricțiilor Digitale s-a concentrat pe restricțiile aplicate cărților electronice. Utilizatorii lor sunt frustrați pentru că li se interzice, de exemplu, să le citească fără a fi monitorizați, să le împrumute, să le mute, să le revândă sau să le doneze, conform coordonatorului de campanie, Mat Lee.

Utilizatori din lumea întreagă s-au manifestat astăzi împotriva restricțiilor digitale - pe Internet, afișând simbolul campaniei și publicând articole de informare și combatere, dar și în viața reală, organizând în comunitățile locale evenimente de protest față de producători ostili sau de informare prin prezentări publice și împărțiri de fluturașe.

FSFE lansează campania „Eliberează-ți Android-ul”

Pe 28 februarie, Fundația Europeană pentru Programe Libere (FSFE) a lansat campania „Eliberează-ți Android-ul”.

Actualul sistem de operare Android, destinat telefoanelor mobile, este dezvoltat în mare parte de compania Google. Deși considerat liber, acesta conține o multitudine de componente nelibere, care nu respectă libertățile utilizatorilor și pun în pericol confidențialitatea datelor și controlul utilizatorilor asupra dispozitivelor pe care le folosesc. Nici nucleul Linux al acestui sistem de operare nu poate fi considerat complet liber, deoarece include părți nelibere numite „binary blobs”. Președintele Fundației Europene pentru Programe Libere, Karsten Gerloff, a declarat:

Meniu: