Mozilla Firefox în Debian

O problemă comună în rândul utilizatorilor sistemului de operare Debian se pare că este înlocuirea pachetului Iceweasel cu ultima versiune de Mozilla Firefox. Am ajuns la această concluzie după ce am fost abordat pe această temă în repetate rânduri, drept pentru care voi prezenta în continuare un mic ghid.

Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactor principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTA, GNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică atât a noii versiuni a manualului în limba engleză, cât și a traducerii acestuia în română.

Monitorizarea mai multor calculatoare cu Ganglia pe Debian Squeeze

Ganglia este un sistem de monitorizare dezvoltat de UC Berkely special pentru grupuri (clusters) și grilaje (grids) de mașini de calcul. Acesta poate fi folosit ușor pentru monitorizarea încărcării calculatoarelor.

Spre deosebire de Nagios, principalul sistem de monitorizare concurent care rulează implicit pe o singură mașină-gazdă, Ganglia împarte rolurile între mașinile componente. Ori nodul principal, ori serverul HTTP poate rula demonul gmetad care are acces la metadate, în timp ce nodurile simple rulează demonul de monitorizare gmond. Dacă serverul HTTP rulează pe nodul principal, atunci este foarte simplu. Altfel, este bine să instalezi gmetad pe serverul HTTP, în loc de nodul principal.

Vreau să învăț GNU/Linux! De unde încep?

Ce este GNU/Linux?

GNU/Linux este o familie de sisteme de operare bazată pe nucleul Linux. GNU/Linux a început să se facă remarcat în ultima perioadă datorită facilităților pe care le oferă: mediu mai stabil, mai sigur (nu vei găsi mulți viruși pe GNU/Linux), mai rapid, multe dintre distribuții au o interfață prietenoasă. Este foarte apreciat ca sistem de operare pentru servere.

Meniu:

Abonare la RSS - debian