Dragilor, am onoarea de a scrie primul meu articol pe fii-liber.ro, despre prima mea participare la un eveniment important din cadrul comunităţii de programe libere din România. Aşadar, în acest articol vă voi povesti despre întâlnirea FLOSSCamp 2010, încercând să vă transmit entuziasmul meu de novice.
Câteva detalii de organizare: Întâlnirea a avut loc în staţiunea montană Predeal, la cabana "Poiana Secuilor", între 6 şi 8 august.
Participanţi: Ediţia FLOSSCamp 2010 a renunit membri din diferite oraşe din România (Bucureşti, Timişoara,Sibiu, Braşov, Cluj etc.) ai diverselor comunități locale de programe libere și cu surse deschise, cum ar fi: Grupul pentru Software Liber (GSL), Grupul Utilizatorilor de Linux din România (RLUG), Ceata, comunitatea românească Fedora, Sibiu Linux User Group (SBLUG), comunitatea Ubuntu România sau comunitatea openSUSE România.
Noi, cei din București, întrunind 3 comunități diferite, RLUG, Ceata și Fedora, am ajuns la cabana Poiana Secuilor vineri seară unde i-am întâlnit pe cei de la SbLUG, care ajungând ceva mai devreme au avut privilegiul de a alege locația - una foarte bună - și bineînteles am avut parte de o primire caldă din partea lor. După ce am campat, a început distracția. Îi mulțumim lui Nicu Buculei, care a făcut efortul de a aduce "jucăriile"
și, de asemenea, trebuie să îi mulțumim lui Tibi Turbureanu pentru momentul artistic.
Pe scurt: am tras la ţintă, am dansat, am râs, am socializat, ne-am ghiftuit, iar noaptea târziu ne-a crescut adrenalina când ploaia torenţială cu tunete și fulgere ne-a pus pe fugă.
După o dimineaţă ceţoasă, dar luminoasă, şi un mic-dejun târziu câţiva dintre noi au făcut o mică plimbare prin pădure. Ne-am bucurat de fructele "libere" ale muntelui (zmeură şi mure), de apa rece a izvoarelor, de flori, fluturi şi umbră şi, nu în ultimul rând, unii dintre noi, care au ales calea naturală a râului, s-au afundat în noroiul moale spre deliciul celorlalţi. Ne-am întors extenuaţi, dar la timp pentru a ne bucura de o porţie de gulaş, specialitatea bucătarului cabanier. Înapoi la corturi, am mai încins o luptă cu bile sau am dormit "cu burta la..." umbră.
Seara ne-a adus pe toţi în faţa unor prezentări ceva mai formale: "Concept Application Server" (CAS- o aplicație "Web 3.0" ) susţinută de Eduard Suică, "Open High School" (proiect de promovare a programelor libere în școli și licee) de Stas Suşcov şi "Fii Liber" (proiectul nostru de promovare a programelor libere pentru utilizatorii obișnuiți) de Alina Bordeianu.
Alarma falsă a unei ploi ne-a trimis la corturi, unde ne-am adunat în jurul focului şi a unui vin bun, dezmăţ care pentru unii dintre noi a durat până dimineaţa.
Discuţii grele de dimineaţă pe tema structurii comunităţii între membrii Fedora, OpenSUSE şi Ubuntu România, sesiune de "remember" (poze de grup), împachetare şi "See you next year!"
Vă aşteptăm anul viitor să beţi împreună cu noi "vin din farfurie", țuică din sticlă de apă minerală, să împuşcăm cu Kalasnikov, să facem drumeţii, să râdem şi să ne bucurăm că există astfel de comunităţi, şi, bineînțeles, să venim toţi cu proiecte noi.
Comentarii
Anonymous (neverificat)
Vineri, 13 August 2010
Link permanent
cool
misto la flosscamp si misto articol! :)
Anonymous (neverificat)
Vineri, 13 August 2010
Link permanent
congrats
faina experienta! multumim, irina, pentru impartasirea ei! la mai multe articole si la mai multe iesiri la munte! data viitoare sper sa ma pot alatura
Anonymous (neverificat)
Miercuri, 18 August 2010
Link permanent
Blargh! @##$@% Diacritice cu
Blargh! @##$@%
Diacritice cu sedilă??
tct
Vineri, 27 August 2010
Link permanent
Sperăm că s-a rezolvat
Sperăm că s-a rezolvat problema. Poți confirma?
Anonymous (neverificat)
Miercuri, 25 August 2010
Link permanent
plm
Oh the irony, fii liber Windows 7
tct
Vineri, 27 August 2010
Link permanent
Corect
Suntem în asentimentul tău, dar acest sistem de operare ne-a fost pus la dispoziție și ne-am gândit că n-ar fi înțelept să tensionăm atmosfera, cerând să ne fie înlocuit cu unul liber. Din păcate, se întâmplă deseori la evenimentele FLOSS.
Cu toate acestea, Alina a folosit navigatorul liber Firefox pentru prezentarea proiectului Fii liber. Pe tine cum te cheamă, ne-ar bucura să te cunoaștem!
Anonymous (neverificat)
Marţi, 31 August 2010
Link permanent
vcv
Daca vrei musai sa ma pot semna fa bine pune un camp in care sa pot face asta.
Spor