În articolul anterior vorbeam despre GIMP 2.8, însă mai există și alte editoare grafice excelente și, mai ales, libere.
Atunci mă vei întreba: GIMP e bun, de ce să învăț un alt program? Sunt câteva motive și cel mai important este că unor oameni diferiți le plac lucruri diferite. Exact așa stă treaba și cu desenatul.
Din ceea ce am scris mai sus, unii ar putea deduce că trebuie să aleagă între GIMP și MyPaint. Nu e deloc așa, în realitate MyPaint e mai performant când vine vorba de desenat cu o tabletă sau când ești bun la pictura tradițională, iar GIMP-ul face o treabă bună la tăierea imaginilor, redimensionare, restabilirea proporțiilor, adăugarea textului, aplicarea diverselor filtre ș.a.m.d. De acea, utilizarea ambelor programe este recomandată; însăși GIMP-ul are un modul pentru încărcarea fișierelor .ora (en. OpenRaster), formatul nativ al MyPaint-ului.
Atât artiștii, cât și amatorii care aspiră să devină artiști, ca mine, preferă diverse moduri de lucru, precum și diverse unelte care să le servească în a se exprima; de aceea vă voi face cunoștință cu diverse programe, în speranța că vă veți găsi calea și că aceasta va fi una nerestricționată, liberă.
Și ca să terminăm odată cu suspansul, vă prezint MyPaint: pam, pam!
MyPaint este destinat schițelor sau picturii apropiate de cea tradițională și presupune că utilizatorul folosește o tabletă grafică. Dacă intenționați să procurați una pentru a o folosi împreună cu un sistem liber, recomand tabletele Wacom, care au un suport excelent cu driverul xf86-input-wacom. Cât privește care anume, vă recomand următorul articol:
http://www.davidrevoy.com/?article30/ergonomic-of-graphics-tablets
În general, în articolul de mai sus se menționează că e mai bine să procurați inițial o tabletă de dimensiuni reduse, deoarece pe cele mai mari e mai greu de lucrat. Cereți în magazine să desenați puțin pe una și vedeți dacă puteți să faceți linii drepte și curbe fără eforturi deosebite, fără a mișca prea tare și incomod cotul.
Eu personal am o tabletă Genius G-Pen F509, care cred că este destul de bună, luând în considerare prețul: am cumpărat-o cu aproximativ 900 de lei moldovenești sau cam 200 de RON. E cam mare, însă eu nu știam atunci de ce am nevoie. Ca să funcționeze normal, fie folosiți driverul indicat mai sus împreună cu nucleul Linux 3.4, fie compilați driverul WizardPen pentru nucleele mai vechi. În caz contrar, tableta oricum va funcționa, însă butoanele de pe stilou, cele două laterale, nu vor funcționa. Acest lucru nu e foarte deranjant la pictat (la care eu nu mă prea pricep) însă e important în Blender de exemplu, unde trebuie să te rotești în spațiu cu butonul din mijloc al șoricelului sau în cazul tabletei, cu unul din butoanele de pe stilou. La grafică 3D mă pricep, de asta așteptam nucleul Linux 3.4, fiindcă driverul WizardPen nu prea este întreținut.
MyPaint are o interfață destul de simplă, care presupune că utilizatorul folosește intensiv tastatura pentru scurtături, în timp ce folosește cealaltă mână pentru a desena. Scurtăturile se configurează ținând indicatorul peste anumite comenzi din meniu, simultan cu apăsarea unei taste.
Desenarea se face cu butonul stâng al șoricelului (en. mouse), schimbarea zonei de lucru cu butonul mijlociu (en. panning), iar cu butonul drept avem acces la o mică fereastră care ne arată ultimele 5 culori folosite.
De asemenea, începând cu versiunea 1, sunt disponibile straturi și moduri de suprapunere a straturilor.
Printre capacitățile sale mai putem remarca un sistem de pensule foarte complex, cu foarte mulți parametri ajustabili (40-50) . Spre deosebire de GIMP, care folosește o mică imagine întinsă de-a lungul ariei de lucru pentru a imita o pensulă, MyPaint folosește un soi de "amprente" (en. dabs), adică niște cercuri sau elipse cu o anumită densitate, rază, direcție și opacitate. Toți acești parametri pot fi personalizați pentru a crea pensule noi.
MyPaint dispune de un sistem extraordinar de gestiune a memoriei: pe calculatorul meu cu doar 1GO RAM, imaginile exportate în formatul PNG aveau rezoluții de 15000 x 8000 pixeli, iar la desenare nu era nevoie de un efort deosebit din partea sistemului. Acest lucru înseamnă că și un calculator relativ vechi poate servi ca unealtă pentru opere de artă de calitate extraordinară (să fim serioși, e vorba de 120 MegaPixeli).
O să vă mai fac cunoștință și cu alte programe libere de grafică, printre care și Blender, Krita și Alchemy.
Dacă mai cunoașteți și altele de care eu nu am auzit, dar ați vrea să fie prezentate aici, lăsați comentarii, sau scrieți-mi oricând la adresa <dima at ceata punct org>.
Comentarii recente