Mai mulți dezvoltatori independenți ai proiectului OpenOffice.org au decis să creeze LibreOffice, un proiect separat dezvoltat sub coordonarea unei noi fundații create special pentru acest lucru: The Document Foundation. Fundația a primit deja sprijinul mai multor comunități din lumea programelor libere, printre care: Red Hat, Canonical, Google, Novell, OSI, Free Software Foundation, Fundația GNOME, NeoOffice etc. Conform declarației de presă, corporația Oracle, care după achiziționarea Sun Microsystems a devenit proprietarul mărcii și angajatorul unui număr mare de dezvoltatori ai proiectului, a fost de asemenea invitată să facă parte din noua fundație și să-și arate sprijinul donând marca OpenOffice.org.
Tendințe de scindare a suitei de birou OpenOffice.org au apărut de ceva vreme, având ca principali factori nemulțumirile legate de modul în care compania Sun ghida dezvoltarea proiectului, dependența acestei suite de anumite componente software și ritmul relativ încet de înglobare a noilor funcționalități.
Deși până acum crearea unei noi versiuni nu a fost justificată, momentul actual este considerat unul prielnic. Principalul argument este recenta preluare a companiei Sun de către gigantul Oracle, care a achiziționat la pachet „bunurile” OpenOffice.org, tehnologia Java precum și alte tehnologii. Sun era o companie care avea o reputație destul de bună ca suporter și sprijinitor al programelor libere însă Oracle nu beneficiază de aceeași imagine. Mai mult, compania Oracle nu a făcut nimic prin care să-și anunțe intențiile (bune) în ceea ce privește OpenOffice.org.
Noua inițiativă a pornit de la proiectul Go-oo, un „fork” OpenOffice.org inițiat de Novel. Noul proiect nu este însă ferit de probleme. LibreOffice este vulnerabil la atacuri în instanță folosind brevete software. OpenOffice.org depinde mult de tehnologia Java pentru care Oracle are brevete. Și compania Microsoft a pretins la un moment dat că OpenOffice.org încalcă unele brevete deținute de această companie și acum ar putea ataca noul proiect LibreOffice.
Inițial nu vor fi schimbări majore. Primele lansări și dezvoltarea inițială va fi direcționată către curățarea codului și eliminarea/înlocuirea părților și tehnologiilor care ar putea fi folosite împotriva noului proiect.
Scopul acestei separări a fost pentru eliberarea suitei de birou de influența unei singure companii și de a permite o dezvoltare mai agilă, cu noutăți și noi funcționalități la fiecare lansare. Unul dintre motivele pentru care dezvoltatorii erau reticenți să lucreze la proiectul OpenOffice.org era obligația acestora de a ceda toate drepturile către compania Sun. apoi Oracle, altfel modificările acestora nu erau acceptate. Noua fundație respectă modelul de dezvoltarea bazat pe comunitate și proprietate comună a programelor libere și speră să încurajeze mai mulți dezvoltatori să participe.
Momentan există versiuni beta ale LibreOffice pentru toate platformele des întâlnite: Windows, Linux si Mac OSX. Le puteți găsi la http://www.thedocumentfoundation.org/download. Principalele distribuții Linux, ca Debian, Ubuntu, Fedora și SUSE, vor introduce LibreOffice în loc de OpenOffice.org.
Comentarii recente