Întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani

https://wiki.mozilla.org/images/e/e9/Simage.pngÎn perioada 03 iunie 2011 – 05 iunie 2011 a avut loc la Sofia întâlnirea comunităților Mozilla din Balcani. Aceasta a adus laolaltă contribuitori din 8 țări din regiune: Alabania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, România, Serbia, Slovenia și Turcia, dar și oficiali Mozilla : William Quiviger (Franța), Pierros Papadeas (Grecia), Axel Hecht (Germania) , Milos Dinic (Serbia), Zbigniew Braniecki (Polonia), Matjaž Horvat (Slovenia).

Comunitatea Mozilla din România a fost reprezentată de veteranul Alex Szasz și cel mai activ contribuitor, Raul Malea. În continuare sunt impresiile lor despre întâłnire. :-)

 

1. Ce reprezintă pentru voi întâlnirile comunităților locale Mozilla?

Alex Szasz: Fiecare întâlnire e o ocazie de a strânge legăturile dintre comunitățile locale și de a vedea diferențele dintre noi. Întâlnirile dau sens muncii tale fiindcă întâlnești oameni care-ți mulțumesc și pleci cu forțe proaspete și hotărât să contribui în continuare.

Raul Malea: Aceste întâlniri permit comunităților Mozilla să își împărtășească ideile, să învețe din experiența celor care lucrează la Proiectul Mozilla, să-și îmbunătățească colaborarea în viitor. Această întâlnire a fost  o oportunitate pentru mine de a cunoaște oameni noi și de a avea o privire mai clară asupra realizărilor, provocărilor și oportunităților din cadrul comunităților locale.

2. Ce v-a plăcut cel mai mult?

Alex Szasz: Turul gratuit al Sofiei pe care l-am făcut cu Aleksandar Savic (Bosnia) și Altin Ukshini (Kosovo). Chiar dacă nu a fost parte din eveniment, faptul că niște oameni fac gratuit turul orașului cu turiști pe care nu-i cunosc e exact ceea ce fac eu zi de zi la Mozilla.

Raul Malea: Greu de spus. Mi-a plăcut că toți membrii din comunitățile locale din Balcani au fost foarte sociabili. De  asemenea, prezentările domnului Chofmann. Și nu în ultimul rând, turul gratuit al Sofiei.

3. Ce v-a displăcut?

Alex Szasz: E o lipsă de viziune în zona balcanilor. E nevoie de contribuitori noi care să aducă idei noi.

Raul Malea: Nu s-a discutat despre marketing și au cam lipsit materialele promoționale.

4. Dintre prezentări, care v-a atras cel mai mult atenția și de ce?

Alex Szasz: Vito Smolej a vorbit despre experiența lui ca și contribuitor la Mozilla subliniind cum și pe cine din comunitate a ajuns să cunoască după nume, după față, sau doar după adresa de email participând la diverse proiecte. Prezentarea lui a subliniat importanța întâlnirilor pe care le avem. E ca și cum ai ieși într-o seară la o bere cu colegii tăi de lucru. A doua zi vei lucra mai bine cu ei.

Raul Malea: Prezentarea lui WiIlliam Quiviger și Pierros Papadeas despre proiectul REMO. Este un proiect interesant ce își propune să promoveze Mozilla și să consolideze comunitățile locale.

5. Ați ținut vreo prezentare? Despre ce a fost?

Alex Szasz: Am vorbit despre comunitatea românească, progrese și proiecte în derulare conform obiectivelor propuse la întâlnirea din Ljubljana.

Raul Malea: Am vorbit despre comunitatea românească, progresele din cadrul comunității noastre din ultima perioadă și despre proiectele de viitor.

6. Veți mai participa la astfel de întâlniri? Dacă nu, de ce?

Alex Szasz: Bineînțeles că voi participa. Ba mai mult, vom organiza astfel de întâlniri și cu comunitatea românească care și-a sporit semnificativ rândurile datorită lui Raul Malea.

Raul Malea: Bineînțeles! Aceste întâlniri sunt foarte importante pentru un contribuitor și este necesar să le organizăm și noi în cadrul comunității noastre pentru a implementa experiența câștigată în cadrul întâlnirilor cu celelalte comunități Mozilla.

7. Cum pot participa și alți contribuitori Mozilla?

Alex Szasz: Cu traduceri, articole pe sait și vorbind despre produsele Mozilla celorlalți. Inclusiv faptul că instalezi Firefox unui prieten te face contribuitor la proiect. Dacă vrei să fii contribuitor activ, vino pe grupul mozilla-ro și de acolo sigur vom găsi ceva de făcut pentru tine.

Raul Malea: Prin traducerea proiectelor Mozilla, testarea și promovarea produselor Mozilla, dezvoltarea de cod,  traducerea articolelor de suport și a saiturilor Mozilla, asistența tehnică acordată utilizatorilor produselor  Mozilla. Fiecare din noi poate ajuta să avem un Web mai bun și liber!