Mozilla Firefox în Debian

O problemă comună în rândul utilizatorilor sistemului de operare Debian se pare că este înlocuirea pachetului Iceweasel cu ultima versiune de Mozilla Firefox. Am ajuns la această concluzie după ce am fost abordat pe această temă în repetate rânduri, drept pentru care voi prezenta în continuare un mic ghid.

NanoBlogger

NanoBlogger (versiunea curentă 3.4.2) este o aplicație care permite construirea simplă a unui jurnal pe Internet, cu conținut static.

  • Majoritatea datelor sunt stocate direct pe disc, în fișiere txt și html.
  • Configurarea se realizează printr-un fișier .conf, în cel mai pur stil *NIX.
  • NanoBlogger prezintă unelte automatizate pentru a ușura modificarea temei, articolelor, categoriilor etc.
  • Articolele se pot edita direct din consolă sau pot fi împinse de la distanță prin rsync, scp sau ftp.

Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactor principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTA, GNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică atât a noii versiuni a manualului în limba engleză, cât și a traducerii acestuia în română.

Cum se instalează un server XMPP

Introducere

XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol, în traducere: Protocolul Extensibil de Mesagerie și Prezență), anterior cunoscut ca Jabber, este un protocol de mesagerie instantanee și totodată un standard deschis. El a fost conceput să fie extensibil și acest lucru le-a permis contribuitorilor să adauge suportul pentru comunicațiile audio și video. Mai mult decât atât, el oferă utilizatorilor posibilitatea de a comunica descentralizat, cu alte cuvinte, un utilizator înregistrat pe un server XMPP poate comunica cu utilizatori de pe alte servere.

Există o mulțime de programe libere (pe partea de server) care implementează protocolul XMPP, dar în ghidul acesta vom descrie pas cu pas cum se instalează unul din ele. Am ales serverul liber ejabberd deoarece experiența ne-a arătat că instalarea și configurarea sunt mai simple decât în cazul altor servere. Facem observația că comenzile din acest ghid au fost testate pe un sistem Trisquel GNU/Linux, bazat pe Ubuntu/Debian. Ejbberd, scris în Erlang, este folosit pe multe servere publice ce oferă servicii de mesagerie bazată pe XMPP, dar oricine își poate instala acest serviciu pe serverul personal și poate comunica prin intermediul lui cu alte servere mai cunoscute (ca Gtalk sau Facebook).

Meniu:

Instalarea distribuției Trisquel GNU/Linux 5.0, actualizarea sistemului și instalarea unui program

Acest ghid sumar, prezintă instalarea distribuției Trisquel GNU/Linux în paralel cu Windows, prin redimensionarea unei partiții NTFS, actualizarea sistemului și instalarea unui program nou. Există metode mai avansate de instalare, dar acest ghid a fost scris pentru persoanele care nu au mai instalat niciodată o distributie GNU/Linux.

Meniu:

Cum se folosește SSH

SSH este un protocol de rețea care asigură o comunicare securizată a datelor între două stații (calculatoare, tablete, telefoane sau alte dispozitive dintr-o rețea). Pentru a asigura confidențialitatea și integritatea informațiilor interschimbate, SSH se folosește de criptarea cu chei asimetrice.

Utilizatorul deține o pereche de chei: una publică și una privată. În timp ce cheia publică se trimite stației de la distanță (eng. remote) cu care se dorește comunicarea, cea privată rămâne tot timpul pe stația locală și trebuie protejată de public. De ce cheia publică trebuie trimisă stației de la distanță? Pentru ca aceasta să o poată folosi la decriptarea datelor primite în format securizat.

Monitorizarea mai multor calculatoare cu Ganglia pe Debian Squeeze

Ganglia este un sistem de monitorizare dezvoltat de UC Berkely special pentru grupuri (clusters) și grilaje (grids) de mașini de calcul. Acesta poate fi folosit ușor pentru monitorizarea încărcării calculatoarelor.

Spre deosebire de Nagios, principalul sistem de monitorizare concurent care rulează implicit pe o singură mașină-gazdă, Ganglia împarte rolurile între mașinile componente. Ori nodul principal, ori serverul HTTP poate rula demonul gmetad care are acces la metadate, în timp ce nodurile simple rulează demonul de monitorizare gmond. Dacă serverul HTTP rulează pe nodul principal, atunci este foarte simplu. Altfel, este bine să instalezi gmetad pe serverul HTTP, în loc de nodul principal.

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

 

 

postere demotivationale

 

Coduri de bare QR cu programe libere

Codurile QR sunt coduri de bare matriceale (bidimensionale) ce pot fi citite de dispozitive speciale sau de telefoane mobile, constau într-un aranjament de blocuri negre așezat într-un pătrat alb și încapsulează ca informație text, adrese (URL) sau orice alt tip de date. În principiu arată așa:

 

 

 

 

coduri qr

 

 

Desenăm elemente pentru hărți RPG cu Inkscape

map elementsHai să ne lăsăm mintea să zburde puțin pe tărâmuri fantastice și să încercăm azi să învățăm să desenăm cu Inkscape niște clădiri care ar putea fi folosite pentru un joc pe roluri (RPG) cu temă fantastică, să mergem în lumea vitejilor, a zânelor, vrăjitoarelor și dragonilor.

Ce voi prezenta în continuare nu este strict un tutorial, cred că i-am putea spune și "cum se fabrică" pentru că este descrierea procesului pe care l-am folosit eu la crearea unui set de asemenea elemente. Sunt multe căi alternative pe care puteți ajunge la un rezultat asemănător și vă rog să experimentați pe cont propriu, de exemplu conturul poate fi desenat cu unealta pentru caligrafie, simplificarea nodurilor se poate face automat, umplerea spațiilor libere se poate face și ea cu o unealtă automată (paint bucket) sau pentru colorare puteți folosi culori simple în loc de gradienți.

MINIX 3 în VirtualBox pe Fedora 13

 

MINIX este un sistem de operare liber din familia UNIX, cu o arhitectură de micronucleu, folosit în scop academic.

Acesta poate fi instalat ușor ca mașină virtuală în VirtualBox 3.2, pe Fedora 13.

Dacă vrei să-l testezi, poți urma pașii de mai jos: 

taguri:

Împachetarea unui program pentru Fedora - Gnocky

Gnocky este o aplicație grafică liberă integrată bine în GNOME, cu care poți trimite SMS de pe calculator. În spate, Gnocky folosește biblioteca liberă gnokii.

Dacă poza de mai jos te convinge să încerci Gnocky, poți afla dintr-un articol anterior cum îl poți configura.

Să desenăm o rachetuță cu Inkscape

Introducere

rachetuta cu inkscapeDacă vă era dor să mai desenăm împreună ceva amuzant și cu ocazia asta să mai învățăm și câte ceva despre crearea graficii vectoriale cu Inkscape, vă propun acum să ne jucăm cu o rachetuță. Scopul este să producem ceva ca această imagine, nu foarte realist dar ușor de recunoscut ca fiind o rachetă și cel mai important, să fie (sper) amuzant și ușor de făcut chiar și de cineva care folosește Inkscape pentru prima dată.

Cum să contribui la programe libere

Pentru că nu am reușit încă să mă descurc bine cu Gnus din Emacs, de câteva luni folosesc pragmatic RoundCube Webmail pentru contul meu @fii-liber.ro, pe care l-am găsit instalat de Andrei Nistor (codertux).

Utilitatea programului

Nu îmi pot citi corespondențele când nu sunt conectat la Internet, nu îmi pot folosi editorul preferat să răspund dar măcar nu trebuie să aștept să se încarce toată pagina pentru a-mi organiza căsuța poștală. RoundCube, spre deosebire de SquirrelMail, are o interfață prietenoasă ce folosește AJAX, ca Gmail și Yahoo! Mail (după cum știm, proprietare, țțțîî!).

Trimite SMS de pe calculator

Fiind interesat să scriu o aplicație cu care să trimit ușor notificări SMS de pe calculatorul meu către telefoanele voinicilor (la cererea lor :-D) implicați într-o activitate, am descoperit programul liber Gnokii, care poate comunica cu telefonul meu prin protocolul standard Bluetooth și trimite SMS folosind comenzi AT extinse . 

Pagini

Abonare la RSS - Ghiduri