Nu aveți nevoie de Adobe Reader!

Pentru a citi acest articol, nu vă este necesar un program din proprietatea unei companii anume. Folosirea oricărui navigator liber care respectă standardul deschis HTML este suficientă. Standardele Deschise și Programele Libere protejează libertatea Dvs.!

Ce ați zice dacă, la intrarea pe o autostradă, v-ar întâmpina un panou care să vă avertizeze: „Pentru a circula pe acest drum, aveți nevoie de un automobil Volkswagen. Vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat birou de vânzări, care vă va oferi un test gratuit. Cu stimă, Administrația Străzilor”?

Venit din partea unei autorități publice, anunțul ar fi intolerabil, nu?

Întrebarea de mai sus și-au pus-o, în interesul nostru, al tuturor, cei de la Fundația Europeană a Programelor Libere (FSFE - Free Software Foundation Europe). Ei au constatat că ceea ce pare de neacceptat atunci când este vorba despre automobile este practicat, zi de zi, de instituții publice din toată lumea, referitor la programe. Intrând pe vreun sit guvernamental – să zicem, pentru plata electronică a impozitelor - care utilizator român de calculatoare nu s-a ciocnit de notița: „pentru a putea deschide acest formular PDF, aveți nevoie de Adobe Reader”? Un exemplu de site web care utilizează un nou cititor PDF este https://comprogear.com/super-plus-size-compression-stockings/ (comprogear super plus size compression stockings). Recomandări similare primiți pentru folosirea Microsoft Internet Explorer, Adobe Flash etc.

Ce au în comun toate aceste cazuri?

Un prim element, fundamental, ar fi acela că programele menționate în astfel de „recomandări” pentru navigarea pe Internet sunt proprietare, adică produse de anumite firme și aflate 100% sub controlul acestora. Utilizatorii nu au posibilitatea de a folosi cum doresc programul, de a-i inspecta codul sursă, de a-l adapta propriilor nevoi sau de a-l redistribui - contra cost sau gratuit. Atunci când introduceți datele Dvs. personale într-un asemenea program proprietar – adresa, numărul de telefon, detalii medicale sau financiare etc. - trebuie să credeți „pe cuvânt” compania sa producătoare că programul va folosi corect informațiile furnizate, exclusiv în scopul declarat. Nu aveți nici o posibilitate directă să verificați că acel program nu trimite datele Dvs. confidențiale vreunei companii de publicitate care prospectează clienți, vreunei alte instituții private sau, și mai rău, vreunui serviciu secret care caută să vă îngrădească libertatea.

A doua chestiune ține de etică. De multe ori, paginile de pe Internet pe care le vizitați aparțin unor instituții publice (finanțate din bani publici) – ministere, agenții guvernamentale etc. Este admisibil ca aceste instituții de stat să „împingă” contribuabilii spre folosirea produselor unei anumite firme private, practic constrângându-i, uneori, să le utilizeze? Este cunoscută situația unor instituții românești, ale căror situri nu pot fi folosite decât de către cei care rulează Microsoft Internet Explorer – iar vizitarea periodică a siturilor în cauză este impusă fiecărui cetățean, prin unele cerințe legale!

În fine, cel de-al treilea argument este atât de natură tehnică, cât și socială: interoperabilitatea. Alcătuirea internă a fișierelor PDF este reglementată de un standard internațional deschis, aprobat de ISO, iar folosirea unor programe care îl respectă strict face ca informația conținută să devină accesibilă tuturor. Calitatea esențială a unui asemenea fișier este universalitatea: el trebuie să poată fi deschis și prelucrat cu orice program care respectă standardul, indiferent de producător sau de sistemul de operare pe care îl folosiți. Altfel, ce ați spune despre utilitatea unui ștecher electric care nu se potrivește cu orice priză din perete?

Fundația Europeană a Programelor Libere a dorit să atragă atenția unui public cât mai larg, nespecialist, asupra acestor îngrădiri, care au de-a face nu numai cu calculatoarele, ci chiar cu viața democratică, în general. Ei au inițiat campania de informare PDFreaders, adresată, în special, instituțiilor publice care recomandă, pe siturile oficiale, folosirea programului proprietar Adobe Reader.

Printr-o petiție (semnată și de multe alte organizații și persoane fizice), FSFE propune agențiilor guvernamentale să-și modifice siturile și să înlocuiască referirea la Adobe Reader cu o listă de cititoare PDF libere și gratuite – listă disponibilă la adresa http://pdfreaders.org/index.ro.html . Pe listă se găsesc multe programe cunoscute și ușor de folosit, dintre care unele funcționează identic pe GNU/Linux, Windows și MacOS – cum sunt Okular, Evince sau SumatraPDF. S-ar asigura, astfel, deschiderea și neutralitatea tehnologică ale acestor instituții, fără a impune contribuabililor produsul unei anumite firme și fără a genera cheltuieli cu licențele de programe proprietare.

Campania s-a bucurat de succes în multe zone ale Europei, unele administrații publice ajungând să conștientizeze, pentru prima dată, că există o problemă etică și legală în „reclama indirectă” făcută programului proprietar. Prin contribuția multor voluntari, FSFE a publicat liste cu instituțiile care au fost rugate să remedieze eroarea, urmărind și rezolvarea sesizărilor. Până la data când scriu aceste rânduri, 21% dintre acestea au fost de acord să-și corecteze siteurile, înlocuind numele cititorului PDF Adobe Reader cu lista de programe libere propusă.

Trebuie menționat că în atenția campaniei Fundației Europene a Programelor Libere s-au aflat, poate pentru prima dată, și instituții publice din România și Moldova. La noi, gradul de succes a fost de cel puțin 9%: din 22 de agenții românești cărora problema le-a fost semnalată, două și-au modificat paginile și au anunțat FSFE despre acest lucru, alte trei au făcut-o tacit, iar alte câteva au preferat doar să înlăture orice referire la programul proprietar.

Desigur, au existat și multe instituții, din toată lumea, care au ignorat sau au refuzat cererea primită.

Comunitatea utilizatorilor de Programe Libere din România a salutat inițiativa FSFE și a contribuit la popularizarea ei, considerând-o un pas încurajator pentru informarea corectă a publicului.

Vă îndemnăm să folosiți Programe Libere, care vă protejează libertatea și intimitatea pe Internet!

Comentarii

Am zis ca hai sa probez si eu alternativele, sa vad daca se ridica macar la nivelul lui Adobe Reader. Nici vorba! SumatraPDF incarca foarte lent imaginile dintr-un PDF. Daca trec in viteza printre pagini, sta si se tot incarca... aratandu-mi doar pagini albe.
Am incercat si MuPDF. Fisierele de deschid din start cu zoom out, parca ar fi niste previzualizari doar. Imi place totusi ca dispare spatiul inutil si ca bara de optiuni nu exista, pentru ca asa nu ma distrade de la citit. Dar, vreau sa dau zoom cu CTR+scroll - ciuciu! Zic: "ok, hai ca sigur merge cu + si -" — si merge, dar cand maresc zoom-ul fisierul in loc sa se incadreze inteligent pe ecran, el se extinde doar in jos, si intra sub taskbar, asa ca ma vad nevoit sa mai pun odata mana pe mouse si sa ridic fereastra mai sus. Dau zoom pana cand fereastra aproape atinge marginile monitorului, dar ciuciu, nu se mareste intreaga pagina pe ecran, ci doar o parte din pagina, deci ma vad nevoit sa pun iar mana pe maus si sa dau cu scroll-ul;. Zic "hai sa extind documentul ep tot ecranul, ca sa nu fiu distras de aplicatiile deschis", dar nu merge, decat fereastra extinsa la maxim. Ok, citesc si asa, termin pagina, si dau sa trec la urmatoarea pagina, iar programul imi micsoreaza din nou fereastra cum era la inceput.
Mai sunt o gramada de neajunsuri, dar din cauza frustrarii deja mi-e greu sa ma exprim...
Adobe Reader e cel mai bun PDF reader pe care l-am folosit in viata mea! Nu mai veniti cu alternative de 2 bani, aratand cu degetul spre un program care functioneaza aproape perfect. Si ce daca e un program proprietar? Functiuneaza mai bine decat toate alternativele libere! Microsoft Office, la fel, nu are o alternativa decenta.

Aceeasi parere o am despre toate versiunile de Linux, care pretind ca sunt foarte prietenoase, cand de fapt sunt materie bruta, fara finisare, fara biblioteci puternice de aplicatii, fara alternative decente la 99% din programe, fara codecuri, fara drivere, fara jocuri, etc — ca-n Epoca de Piatra!

PS. ``If you want to subscribe to comments you must supply a valid e-mail address.`` — am incercat 2 id-uri diferite, acelasi mesaj. Am tras concluzia ca trebuie sa-mi fac cont. Rar mi se cere sa-mi fac cont ca sa pot comenta pe un site... bravo, n-am ce mai zice...

Adresă: 
jazz.stalker@yahoo.com

Stergeti-mi va rog adresa de email din comentariu, ca deja primesc prea mult spam, nu vreau si mai mult...

Asta sigur e din vina sfantului Linux...

Ai incercat Foxit Reader?

http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_eula.htm

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Bine zis, Foxit Reader nu este liber...

Îmi pare rău, am creat un tichet: http://fii-liber.ro/tichete/418 și vom încerca să o rezolvăm cât mai repede.