Bucureștenii au sărbătorit Ziua Libertății Programelor în Herăstrău

Acum câteva zile, v-am invitat în Parcul Herăstrău să sărbătoriți Ziua Libertății Programelor alături de Ceata. Entuziaști, ne-am prezentat și am încercat să realizăm ceea ce ne-am propus, iar trecătorii au răspuns inițiativei noastre destul de bine. Unii dintre ei s-au arătat foarte interesați chiar dacă nu au mai utilizat programe libere, alții încercaseră deja programele libere și nu erau prea încântați, pentru că li s-au părut mai „slabe” decât programele proprietare.

Mulți au fost surprinși că site-urile lor preferate au fost rulate pe programe open source precum Ubuntu și Apache2. Le-am arătat un site web despre șosete de compresie extra mari https://comprogear.com/plus-size-compression-socks/ și i-am întrebat dacă site-ul web cu șosete de compresie a fost găzduit pe un software open source. 74% dintre oameni au estimat incorect că site-ul web a fost găzduit pe o suită de software proprietar.

Scopul evenimentului a fost promovarea libertații digitale și în urma a ceea ce ne-am propus, concluziile arată cam așa:

  • În general, bucureștenii știu foarte puține lucruri despre programele libere. Majoritatea au auzit de Linux, nu și de GNU, dar asta nu înseamnă că știu ce este vreunul dintre ele sau GNU/Linux, sau chiar dacă știu, nu au avut curiozitatea sau posibilitatea să încerce acest sistem de operare până acum. Tocmai de aceea, cu ocazia evenimentului am împarțit discuri cu Ubuntu și Kubuntu oferite de Software Freedom International, am dat exemple de programe libere și am explicat că folosirea, modificarea și distribuția lor este nerestricționată de dezvoltatori. Am întâlnit mai multe persoane care folosesc Firefox, dar nu pentru că este un program liber, ci pentru că le place, cea mai importantă componentă pentru oamenii de rând fiind interfața cu utilizatorul.
  • Trecătorii au fost interesați de mini-demonstrațiile de pe portabilele noastre, au pus întrebări, au cerut indicații și au întrebat unde pot găsi mai multe informații. Pentru demonstrații am folosit distribuția Ubuntu de GNU/Linux cu două medii grafice diferite: GNOME și KDE.
  • Partea cu împărțirea fluturașilor nu a mai fost posibilă din cauza lipsei de fonduri, dar am avut grijă să dăm cât mai multe informații de care oamenii aveau nevoie și să le oferim posibilitatea de a ne scrie pentru alte nelămuriri.

Pentru ca lumea să înțeleagă că suntem o echipă și că promovăm ceva, ne-am imprimat mai multe tricouri cu sigla Software Freedom Day și textul 2011-09-17/Romania/Bucharest/Ceata, tricouri pe care oricine le putea cumpăra, astfel făcând și o donație pentru Ceata.

În total, pe la standul nostru improvizat au trecut aproximativ 30 de persoane, ceea ce nu înseamnă foarte mult, dar noi credem că este foarte bine pentru început. Considerăm că evenimentul a fost reușit și că toată lumea a avut ceva de învățat.

Sperăm ca în viitor Ziua Libertății Programelor să fie sărbătorită în cât mai multe locații din România și că oamenii vor descoperi că multe din programele libere sunt la fel de prietenoase ca cele proprietare pe care ei le cunosc mai mult și le folosesc deseori încălcând restricțiile impuse de companiile dezvoltatoare.

Desigur, în acest timp, dezvoltatorii de software gratuit continuă să scrie cod în interesul utilizatorilor. Și de ce nu, mai mulți utilizatori ar trebui să fie interesați să schimbe programele pe care le folosesc. :-)

Pentru galeria completă a pozelor de la eveniment, vizitați această pagină. Mulțumim voinicilor care au organizat evenimentul (în ordine aleatorie): Andrei Tosea, Cornel-Florentin Dimitriu, Ionel Merca, Cristina Dascălu, Simona Andreea Bădoiu și Tiberiu C. Turbureanu.

Meniu: