A apărut versiunea Alfa-9 a jocului 0 A.D

A fost lansată versiunea Alfa-9 Ides of March (ro. Idele lui Martie) a jocului complet liber de strategie în timp real 0 A.D. Față de versiunea Alfa-7, prezentată într-un articol anterior, motorul de inteligență artificială are acum un nou profil implicit, „qBot”, care se comportă imprevizibil, asemenea unui jucător uman experimentat.

Ultima versiune include opțiunea de a salva și relua parcursul unui joc contra calculatorului printr-o reîncărcare ulterioară (en. save/load game), un sistem pentru schimbul de resurse prin intermediul negustoriei (pe uscat sau pe apă), un nou sistem de luptă, de tipul „piatră, hârtie, foarfecă” și noi melodii incluse pe coloana sonoră.

A apărut și o serie de modificări de detaliu care influențează stilul de joc:

  • Toate facțiunile au posibilitatea de a-și construi avanposturi (en. outposts) oriunde pe hartă, cu excepția teritoriului inamic. Acestea nu sunt rezistente și nu ajută la dezvoltare teritorială, dar sunt utile monitorizării activității de pe hartă.
  • Lucrătorii trimiși să vâneze animale pentru a obține hrană nu se opresc din acestă activitate în momentul în care au terminat de recoltat carne de la un exemplar, ci vânează în continuare, până ce nu se mai găsește acea specie în zonă.
  • Soldații pot fi selectați dintr-un grup mixt ținând apăsată tasta "Alt".
  • Bazele aliaților sunt întotdeauna plasate alăturat pe hartă, chiar dacă aceasta este generată aleatoriu.
  • În momentul recrutării, pot fi delegate sarcini pe care lucrătorii să le execute când ajung la locul de întâlnire (en. rally point).

Pentru a reflecta realitatea istorică, au fost modificate arhitectura clădirilor și comportamentul trupelor din civilizațiile persană (în versiunea Alfa-8 Haxāmaniš) și romană (în versiunea actuală) .

Perșii beneficiază de călăreți și arcași puternici, de construcții rezistente, de comerț terestru dezvoltat și de agricultură extensivă.

Romanii au o infanterie puternică, corăbii și mașini de război superioare altor civilizații, metode de minerit eficiente și structuri defensive solide.

Jocul este disponibil sub formă de pachete pentru o parte dintre distribuțiile de GNU/Linux, dar poate fi și compilat (într-un mod puțin diferit față de versiunile anterioare).

Meniu:

Comentarii

Salutare, am citit articolul, si acest joc mi-a captat atentia. Dar nu am inteles o chestie, se poate juca si pe windows sau doar pe linux? jocuri

Răspuns la întrebare:

Există și variante gata compilate pentru Windows (pe 32 biți):

http://trac.wildfiregames.com/wiki/LatestReleaseWindows

și pentru Mac OS X

http://trac.wildfiregames.com/wiki/LatestReleaseMac

Explicație:

În articol am prezentat cea mai bună variantă, aceea de a rula un joc liber pe un sistem liber (sistem de operare care nu conține programe/microprograme proprietărești și care este aprobat de către „Fundația de programe libere”, FSF).

Din păcate, din cauza situației driverelor video (pe considerente economice, producătorii de plăci video neglijează sistemele libere în favoarea celor proprietărești), posibilitățile realizării acestei variante (joc liber + sistem de operare complet liber) sunt limitate.

În orice caz, rularea jocurilor libere pe sisteme de operare GNU+Linux e varianta cea mai apropiată de ideal.

PS:

Dacă te interesează jocurile, te invit să citești și celelate articole pe care le-am scris până acum, despre „0 A. D.”:

http://fii-liber.ro/strategie-in-timp-real-si-grafica-moderna-intr-un-jo...

http://fii-liber.ro/a-aparut-versiunea-alfa-10-a-jocului-0-ad

și despre jocul de strategie pe ture „Battle for Wesnoth”:

http://fii-liber.ro/wesnoth-un-joc-de-strategie-liber-si-avansat

și de asemenea, să urmărești în continuare situl, pentru că, periodic, vor apărea prezentări ale unor alte jocuri libere și, evident, articole despre evoluția lui „0 A. D.”