Aplicația Harta Politicii este liberă sub AGPLv3+

Harta Politicii este o aplicație care extrage semi-automat informații despre activitatea parlamentară publicată pe siturile guvernamentale www.senat.ro (Senatul) și www.cdep.ro (Camera Deputaților) și știrile politice de pe siturile agențiilor de presă mediafax.ro și hotnews.ro, dispunându-le nealterate într-o formă mai bine organizată și ușor digerabilă de cetățeni. Este, astfel, un instrument foarte bun de informare despre personalitățile politice și deciziile pe care acestea le iau pentru statul român.

Harta Politicii există din 2008, dar a revenit de curând în centrul atenției după ce Nicoleta Fotiade de la ActiveWatch l-a contactat, în vederea unei colaborări cu organizațiile neguvernamentale, pe Octavian Costache (Vivi), autorul aplicației. Vivi își exprimase deja disponibilitatea să doneze cea mai mare parte din cod unei comunități de dezvoltatori, dar în urma unei serii de consultări cu Tiberiu C. Turbureanu de la Ceata, cu Bogdan Manolea de la ApTI și Alex Lăpușan de la Zitec, a decis să meargă până la capăt, eliberând codul sub licența liberă GNU AGPLv3+ potrivită aplicațiilor de Internet.

Aplicația este liberă, poate fi studiată, modificată, copiată și redistribuită din depozitul principal, are o documentație oficială și un ghid pentru dezvoltatorii noi.

Există deja și primele tichete, ce prezintă provocări pentru dezvoltatorii interesați să contribuie printre primii.

Din partea comunității Ceata s-a remarcat deja Lucian Sîrbu (Quamis), primul contribuitor la Harta Politicii în afară de autor, prin rezolvarea unor probleme de securitate. Felicitări!

Ceata administrează și prima clonă publică a codului aplicației, care se găsește în cadrul unui nou proiect pe Redmine.

Îi invităm pe membrii comunității Ceata (și nu numai) să contribuie la proiect împingând modificările în depozitul http://git.fii-liber.ro/hartapoliticii.git, după ce-și expun ideea pe lista oficială pentru dezvoltatori sau dacă este cazul (nu vor să folosească un serviciu neliber de la Google), pe lista principală a Cetei.

Pentru confortul autorului, datele vor rămâne deocamdată disponibile doar printr-o interfață de programare (API), dar după ce proiectul va deveni cunoscut și folosit (cu toții sperăm că anul acesta), entitățile care ar copia hartapoliticii.ro doar pentru a altera subiectiv informațiile nu vor mai reprezenta un pericol și conținutul va deveni de asemenea liber.

În final, vă invităm să citiți anunțul oficial din jurnalul lui Vivi în limba română și să vă exprimați susținerea!

Harta Politicii poate să aibă un impact pozitiv deosebit de important anul acesta, când sunt alegerile parlamentare. Este o aplicație etică atât din punct de vedere tehnologic, cât și politic, care merită să reușească! Și este încă o inițiativă românească minunată!

Meniu: