WebM - Un nou format video liber

Unul dintre domeniile în care libertatea este deficitară este acela al formatelor multimedia: piața este dominată de soluții proprietare restrictive iar alternativele libere nu au reușit încă să se impună. Ei bine, acum situația este pe cale să se schimbe, după ce compania Google a eliberat formatul WebM.

Ce este WebM

WebM este un proiect dedicat dezvoltării unui format video liber pentru web, disponibil tuturor. Acesta conține fișiere video comprimate cu VP8 (codec video) și fișiere audio comprimate cu Vorbis (codec audio), totul într-un container bazat pe Matroska, pentru a putea fi folosit liber de către oricine, indiferent de platforma utilizată și fără alte restricții.

WebM este oferit sub licență liberă BSD și fără a fi îngrădit de brevete.

De ce WebM

Multimedia reprezintă deja o parte importantă a Internetului, drept urmare organismul de standardizare, W3C, a decis introducerea unor noi etichete în noua versiune a standardului web HTML5, cea mai importantă fiind eticheta video. Scopul urmărit este de a îmbunătății accesibilitatea si uzabilitatea aplicațiilor web precum și standardizarea.

Inițial codecul video propus pentru implementare a fost Ogg Theora, dar o serie de corporații membre ale W3C s-au opus, acestea având interese legate de promovarea soluției lor proprietare H.264.

Ogg Theora este un codec distribuit sub licență liberă și fără restricții legate de brevete, oricine îl poate folosi și modifica așa cum dorește, dar performanțele sale sunt ușor inferioare comparativ cu H.264.

H.264 este, în schimb, un format proprietar, protejat atât prin licență cât și prin brevete, care, deși oferă performanțe ridicate, este foarte restrictiv chiar și pentru utilizatorul final.

Pentru a rezolva această problemă, cei de la Google au venit cu o soluție radicală: au cumpărat în 2009 firma On2 Technologies care producea formatul video VP8 împreună cu toate brevetele aferente, l-au îmbunătațit și acum, împreună cu o listă lungă de parteneri, l-au eliberat sub forma WebM.

Ce spun marile companii despre noul format

Mozilla, Google și Opera au anunțat deja că au în curs de dezvoltare versiuni ale navigatoarelor care suportă WebM:

  • Firefox
  • Chromium
  • Opera

Microsoft a anunțat că odată cu HTML5, IE9 va suporta atât H.264 cât și noul format VP8 dacă utilizatorul își va instala un codec VP8 pe sistemul său cu Windows. Adobe a anunțat că Flash Player va suporta formatul VP8. Deocamdată poziția lui Apple este ostilă, această companie fiind unul dintre principalii promotori ai alternativei proprietare H.264.

De asemenea, numeroase comunități de aplicații libere nu numai ca și-au arătat sprijinul, dar deja au implementat suportul necesar, spre exemplu MPlayer, GStreamer sau Moovida pot deja reda acest format.