The Tube Open Movie - Un nou film liber de Bassam Kurdali

Elephants Dream (ro. „Elefanții visează”), primul film liber regizat de Bassam Kurdali, a demonstrat că se pot crea filme libere de calitate bună folosind programe libere. The Tube Open Movie (ro. filmul liber „Tubul”) este un experiment nou care dorește să unifice artele libere și tehnologiile libere printr-un proces de colaborare distribuită.


56 de artiști din 22 de țări din grupul Urchn condus de Bassam au lucrat la acest proiect în ultimii trei ani. Ei doresc sa termine proiectul în următoarele 7 luni. Dar pentru acest lucru au nevoie de fonduri și au ales să încerce să le obțină prin finanțare colectivă (en. crowd-funding). Perioada în care se pot efectua donații este de 30 de zile. Pentru ca donațiile să se finalizeze este nevoie ca suma tuturor donațiilor să depășeașească pragul de 22.000 $. Dacă acest prag nu este depășit, firma care intermediază colectarea fondurilor nu va efectua nicio tranzacție iar banii nu vor ajunge în contul proiectului „The Tube Open Movie”, ci vor fi înapoiați donatorilor. Acest prag garantează finanțarea și finalizarea proiectului în intervalul specificat. Dacă suma va fi depășită, vor fi angajați mai mulți animatori și artiști pentru a eficientiza realizarea proiectului.

Interviu despre ACTA cu liderul comunității Ceata

Ioana Moldoveanu de la revista VICE.com în limba română l-a intervievat pe Tiberiu C. Turbureanu, liderul comunității Ceata, în legătură cu tratatul ACTA. În cele ce urmează reproducem o variantă adaptată de ehipa revistei Fii liber.

Cât de mare e Ceata?

Ceata este o comunitate românească de programe libere de vreo sută de contribuitori care cred în drepturile și libertățile utilizatorilor. Nu este mare, dar este foarte activă, cu proiecte academice (Temelia), artistice (ateliere și ghiduri de grafică digitală), sociale (colaborare cu HartaPoliticii.ro), de informare (Ziua Libertății Programelor și Ziua Eliberării Documentelor), de activism (revista Fii liber), de colaborare (aplicația de sondaje Fufl), de sisteme de operare (distribuția Arcada), de extindere de programe (concurs de extensii pentru Firefox) etc.

Pensule libere pentru GIMP

GimpBrush este o nouă și probabil unică colecție de pensule complet libere pentru GIMP, puse la dispoziție sub licențele Creative Commons Atribuire și Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiții identice. Și situl se reînnoiește în fiecare zi cu pensule de la contribuitorii săi artiști!

Pentru a ușura navigarea, toate pensulele sunt atent aranjate pe categorii și etichetate. Pagina fiecărei pensule conține numele autorului cu legătură la pagina personală și o legătură la licența pensulei, conform condițiilor de distribuire.

Comunitatea Ceata a lansat Editura Cartea Liberă

Biblioteca LiberăAstăzi comunitatea pentru arte și programe libere Ceata a lansat proiectul Editura Cartea Liberă la www.cartea-libera.org. Editura Cartea Liberă va fi prima editură de cărți libere scrise în limba română,  acest lucru însemând că cititorii vor avea libertatea de a le citi, copia, modifica, dărui și chiar vinde. Toate cărțile care vor fi publicate vor fi lansate sub licențe libere cum sunt Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) și GNU Free Documentation License. De asemenea cărțile vor putea fi descărcate de oricine în formate libere HTML și PDF.

meniu:

Abonare la RSS - Arte libere