Rezultatele concursului de fotografie liberă a monumentelor din România

La începutul lunii octombrie, Wikipedia în limba română și Asociația ProLinux au anunțat încheierea concursului de fotografie Wiki Loves Monuments România 2011 ce a avut loc în luna septembrie a acestui an. Scopul competiției a fost promovarea monumentelor istorice din România și a reușit să adune în cursul unei singure luni peste 5800 de imagini libere ce pot fi folosite în cadrul Wikipediei și nu numai.

Concursul s-a desfașurat în 18 țări europene, în perioada 1-30 septembrie 2011, și a coincis cu Zilele Europene ale Patrimoniului iar România s-a situat pe un onorant loc 10 în capul listei de contribuitori. „Am fost surprinși de nivelul contribuțiilor, acestea mi-au depășit cu un ordin de mărime așteptările”, declară Nicu Buculei, unul dintre organizatori și membru al Asociației ProLinux, „mulțumim tuturor celor peste 50 de participanți, dintre care o bună parte au fost la prima lor contribuție în comunitate”.

Concursul de fotografie liberă a monumentelor din România

În luna septembrie, 17 țări din Europa vor organiza un concurs de fotografie destinat promovării monumentelor istorice din zona respectivă. Principiul concursului va fi unul federativ: fiecare țară va organiza propriul concurs, apoi câștigătorii vor participa la concursul european. Condițiile de participare sunt simple, cea mai importantă fiind licențierea imaginilor sub o licență liberă Creative Commons.

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

 

 

postere demotivationale

 

Fotografie steampunk cu GIMP

Introducere

În primul rând trebuie aduse mulțumiri lui Kevin care a furnizat fotografia de față cu o locomotivă cu aburi, un subiect portivit pentru un tutorial GIMP despre cum se poate face ca o fotografie să arate "steampunk", adică învechită, ca și cum ar fi fost făcută în secolul XIX. Mă voi adresa inițial începătorilor, arătând unele tehnici pe cât se poate de simple (și numai filtre preinstalate) iar apoi vor urma câteva indicații pentru utilizatori avansați, totul lăsat deschis cu pași opționali și căi alternative.

Hackergotchi cu GIMP

Scurt ghid despre crearea de capete plutitoare (hackergotchi) ce pot fi afișate pe agregatoare de bloguri cum ar fi http://planet.fedoraproject.org.
Traducere și adaptare a unui tutorial scris original în limba engleză.

Introducere

În general nu e nevoie de o imagine de calitate excepțională, va fi redusă la o dimensiune mică și i se va adăuga o umbră, așa că micile defecte nu se vor observa, dar bineînțeles, cu cât pornim de la o imagine mai bună, rezultatul va fi pe măsură. E de preferat să pornim de la o imagine de rezoluție mare pentru ca procesul să fie mai simplu și să nu avem nevoie de o mână foarte experimentată. Alegeți imaginea în primul rând în funcție de felul în care va reflecta personalitatea sau atitudinea, pentru că acesta este lucrul pe care vrem să îl scoatem în evidență aici.

În acest ghid am folosit o imagine de calitate destul de slabă, făcută cu o cameră de telefon mobil, întrucât ne focalizăm pe unelte și pe metode și vrem să arătăm că oricine poate face la fel.

Elemente de expunere în fotografie

Putem afirma cu încredere că fotografia a fost inventată atunci când oamenii au descoperit că unii compuși de argint reacționează în prezența luminii și își schimbă culoarea, devenind mai închiși la culoare: acesta este principiul de funcționare al filmului fotografic și al hârtiei fotografice. Fotografia digitală merge pe același principiu, numai că în loc de compuși chimici folosește un senzor electronic.

Pentru a înregistra imaginea, atât în fotografia tradițională cât și în cea digitală, se face același lucru expunerea unui senzor, chimic sau electronic, unei anumite cantități de lumină, până când acesta se impresionează. Cantitatea de lumină se numește expunere și se controlează prin doi parametri: dimensiunea găurii prin care intră lumina (diafragma - în engleză: aperture) și timpul cât aceasta stă deschisă (timp de expunere sau viteza de declanșare - în engleză: exposure time sau shutter speed).

În esență se poate obține aceeași cantitate de lumină (expunere) cu o deschidere mică a diafragmei și timp de expunere mare sau o deschidere mare și un timp de expunere mic, de exemplu aceeași expunere este produsă de f/4.0 la 1/250s și f/5.6 la 1/125s (utilizarea creativă a diverselor deschideri ale diafragmei este suficient de importantă încât să merite o discuție separată). Cu timpi de expunere suficient de lungi se pot face fotografii chiar și noaptea (bineînțeles, pentru asta un trepied este absolut obligatoriu).

noapte
fotografie de noapte

Lumina în fotografie

Se spune că fotografia constă în capturarea luminii așa că în opinia mea este important să învățăm care este cea mai buna perioadă a zilei pentru fotografia de exterior:

Abonare la RSS - fotografie