Lansarea versiunii 18 a navigatorului Firefox la Iași

În data de 19 ianuarie 2013, începând cu ora 14:00 în sala C309 din cadrul Facultății de Informatică va avea loc evenimentul de lansare a versiunii 18 a navigatorului Mozilla Firefox, eveniment organizat de către Fundația Ceata și sponsorizat de către Mozilla (pagina oficială).

Atelier de instalat GNU+Linux la Cluj

Fundația Ceata va organiza primul său atelier de instalat distribuții ale sistemului liber GNU+Linux, sub coordonarea grupului local din Cluj, Ceata din Cluj. Acesta va avea loc în Cluj-Napoca în data de 24 Noiembrie 2012 la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

La eveniment, participanții sunt așteptați să se prezinte cu calculatoarele lor portabile cu bateriile încărcate. Voluntarii îi vor asista în procesul de instalare de distribuții de GNU+Linux la alegere între Trisquel, Parabola (ambele complet libere), openSUSE (o distribuție cunoscută) și Rogentos (o nouă inițiativă românească).

La o cafea cu Mozilla în București

În această seară de la ora 19.00, cu ocazia lansării versiunii 16 a navigatorului liber Firefox, Ceata organizează prima întalnire oficială din București în formatul MozCoffee (la o cafea cu Mozilla). Toți cei pasionați de proiectul Mozilla sau dornici de a se implica sunt invitați să participe.

În cadrul evenimentului se va discuta despre implicarea în comunitatea Mozilla, moduri de a promova proiectele dezvoltate de Mozilla, cât și despre planificarea de evenimente viitoare (în special despre hacatoane).

Meniu:

Astăzi este ziua libertății programelor

GNU+Linux este sistemul de operare liber GNU cu nucleul Linux, în care sunt incluse și alte programe libere dintr-o multitudine de proiecte precum Mozilla, Apache, LibreOffice, KDE, Pidgin și Inkscape.

Programele libere sunt programele de calculator publicate sub licențe libere de autorii lor. Libertățile garantate sunt de a putea folosi oricum programul, de a-l putea studia și modifica după nevoi și de a (re)distribui copii ale programului, inclusiv în scopuri comerciale.

Ziua Libertății Documentelor - 28 martie 2012

Standardele deschise și formatele libere sunt standarde și specificații publice și complete disponibile oricui pentru implementare fără restricții și de aceea, sunt esențiale pentru libertatea utilizatorilor de calculator. Fișierele în formate libere pot fi accesate și modificate de utilizatori cu programe și de pe sisteme de operare diferite de cele pe care le-au folosit autorii la crearea fișierelor. Doar respectând standardele deschise, guvernele pot garanta tuturor cetățenilor dreptul la acces nediscriminatoriu la informația publică.

Pentru a promova folosirea standardelor deschise, ziua de 28 martie a fost decretată la nivel internațional Ziua Libertății Documentelor, dată la care se organizează numeroase activități în colaborare cu voluntari și organizații partenere ale fundației FSFE (en. Free Software Foundation Europe, ro. Fundația pentru Programe Libere - Europa).

Mozilla Firefox la ROSEdu Tech Talks

ROSEdu Tech Talks este un șir de evenimente organizate de asociația ROSEdu în Universitatea Politehnica din București, care găzduiește prezentări tehnice despre diferite tehnologii libere.  Acestea au ca scop familiarizarea participanților cu noțiuni și metode pentru dezvoltarea de programe pentru calculator,  îmbunătățirea securității sistemelor de calcul,  administrarea

Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactor principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTA, GNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică atât a noii versiuni a manualului în limba engleză, cât și a traducerii acestuia în română.

Interviu despre ACTA cu liderul comunității Ceata

Ioana Moldoveanu de la revista VICE.com în limba română l-a intervievat pe Tiberiu C. Turbureanu, liderul comunității Ceata, în legătură cu tratatul ACTA. În cele ce urmează reproducem o variantă adaptată de ehipa revistei Fii liber.

Cât de mare e Ceata?

Ceata este o comunitate românească de programe libere de vreo sută de contribuitori care cred în drepturile și libertățile utilizatorilor. Nu este mare, dar este foarte activă, cu proiecte academice (Temelia), artistice (ateliere și ghiduri de grafică digitală), sociale (colaborare cu HartaPoliticii.ro), de informare (Ziua Libertății Programelor și Ziua Eliberării Documentelor), de activism (revista Fii liber), de colaborare (aplicația de sondaje Fufl), de sisteme de operare (distribuția Arcada), de extindere de programe (concurs de extensii pentru Firefox) etc.

Aplicația Harta Politicii este liberă sub AGPLv3+

Harta Politicii este o aplicație care extrage semi-automat informații despre activitatea parlamentară publicată pe siturile guvernamentale www.senat.ro (Senatul) și www.cdep.ro (Camera Deputaților) și știrile politice de pe siturile agențiilor de presă mediafax.ro și hotnews.ro, dispunându-le nealterate într-o formă mai bine organizată și ușor digerabilă de cetățeni.

Meniu:

Bookmark Panel+ iese cu versiunea 1.0 după hacatonul Cetei

Sâmbătă, 8 octombrie, Ceata a organizat un hacaton orientat pe tehnologii Mozilla, la care au fost invitați și dezvoltatorii din cadrul Concursului de Extensii pentru Firefox.

Ne-am adunat doar patru oameni, dar scopul hacatonului a fost atins. Am discutat despre modul de dezvoltare al extensiilor, am schimbat păreri și impresii despre proiectele noastre și, probabil cel mai important, am codat!

Ceata organizează o Petrecere de Semnare a Cheilor OpenPGP

Sâmbătă, 22 octombrie, la ora 18:00 Ceata organizează o petrecere de semnare a cheilor OpenPGP, la Vatră (Bd. Corneliu Coposu 39A, Ap. 3, București).

OpenPGP, un protocol pentru criptarea și decriptarea mesajelor electronice folosind chei criptografice publice, este bazat pe PGP, dezvoltat inițial de Phil Zimmermann în 1991. Acest protocol definește formate standard pentru criptarea mesajelor, semnături, chei private și certificate pentru schimbul public de chei. În 1997 OpenPGP Working Group a fost format în cadrul Internet Engineering Task Force, pentru a defini un stadard care a fost inițial proprietar. PGP, și ulterior OpenPGP, a devenit standardul pentru aproape toate mesajele electronice criptate. Deoarece este un standard IETF (RFC 4880), OpenPGP poate fi implementat de oricine.

Rezultatele concursului de extensii pentru Firefox

Pe data de 10 septembrie a avut loc premierea concursului de extensii pentru navigatorul Mozilla Firefox organizat de Ceata în colaborare cu Mozilla Europe.

Fiind cel mai popular navigator din România, Mozilla Firefox nu duce lipsă de utilizatori, însă duce lipsă de dezvoltatori. Dintre toți cei care știu să construiască un sit, foarte puțini cunosc faptul că aceleași tehnologii sunt folosite și la crearea unei extensii. Javascript, CSS si HTML5 sunt folosite pentru a accesa funcțiile de bază ale navigatorului și a crea alte funcții noi și inedite. Aceastea au fost activitățile participanților pe parcursul celor două luni de concurs.

Bucureștenii au sărbătorit Ziua Libertății Programelor în Herăstrău

Acum câteva zile, v-am invitat în Parcul Herăstrău să sărbătoriți Ziua Libertății Programelor alături de Ceata. Entuziaști, ne-am prezentat și am încercat să realizăm ceea ce ne-am propus, iar trecătorii au răspuns inițiativei noastre destul de bine. Unii dintre ei s-au arătat foarte interesați chiar dacă nu au mai utilizat programe libere, alții încercaseră deja programele libere și nu erau prea încântați, pentru că li s-au părut mai „slabe” decât programele proprietare.

Meniu:

Ziua Libertății Programelor în România

Sărbătorește Ziua Libertății Programelor pe 17 septembrie!Sâmbătă, 17 septembrie, Ceata vă invită la primele manifestări din România organizate de Ziua Libertății Programelor! Cu această ocazie, membrii comunității vor oferi informații despre libertatea digitală și vor face demonstrații cu programe libere pentru cei interesați.

Evenimentul din București va avea loc în Parcul Herăstrău începând cu ora 15.30, echipa de voluntari propunându-și:

  • să verifice cât de multe (sau puține?) lucruri știu oamenii despre drepturile lor ca utilizatori și despre programele libere;
  • să încurajeze trecătorii să asiste la demonstrații și să se intre în dezbateri despre alternativele libere;
  • să împartă fluturași cu programele libere care înlocuiesc programe proprietare cunoscute;
  • să ofere celor mai entuziaști discuri cu distribuția Ubuntu a sistemului de operare liber GNU/Linux.

 

Primul concurs de extensii Firefox din România

În această vară, Ceata <http://fii-liber.ro> și Mozilla Europe <http://mozilla-europe.org> organizează un concurs de dezvoltare de extensii Firefox!

Concursul va avea loc în perioada 15 iunie - 15 august, timp în care participanții vor putea dezvolta extensii Firefox sub îndrumarea unor dezvoltatori cu experiență. :-)

La sfârșitul concursului, va avea loc un eveniment special în care participanții își vor putea promova extensiile prin demonstrații în direct în fața unui public de utilizatori Firefox și vor fi premiați în funcție de voturile celor prezenți și de notele mentorilor. Și pentru că nu ar fi corect altfel, activitatea dezvoltatorilor studenți va fi atestată oficial prin oferirea adeverințelor de practică!

Pagini

Abonare la RSS - ceata