Și Debian a trecut la LibreOffice

Pe 23 iunie, proiectul Debian a anunțat că procesul de tranziție de la OpenOffice la LibreOffice a fost finalizat. LibreOffice a fost disponibil din martie în depozitele de programe de „test” și „instabile” ale Debian și acum a fost portat și pe versiunea stabilă, Debian 6.0 „Squeeze”[1].

Debian se alătură astfel celorlalte distribuții GNU/Linux populare (Ubuntu, Fedora, OpenSUSE) care includ LibreOffice ca suită implicită de programe de birou, în defavoarea suitei OpenOffice[2]. După ce corporația Oracle a achiziționat compania Sun Microsystems și odată cu ea, toate programele libere dezvoltate de companie, inclusiv OpenOffice, comunitatea a decis să continue dezvoltarea în cadrul unui proiect separat, LibreOffice, sub patronajul Fundației Documentelor (The Document Foundation), creată special pentru a administra și sponsoriza dezvoltarea noului proiect. Decizia a fost luată pe fondul temerilor că Oracle va opri dezvoltarea suitei OpenOffice, așa cum a făcut în cazul sistemului de operare OpenSolaris[3].

 

 

Rene Engelhard, administratorul pachetelor Debian de LibreOffice și membru al Comitetului Ingineresc de Conducere al LibreOffice, a declarat: „Sunt convins că Debian și utilizatorii săi vor beneficia din plin din această tranziție; mă aștept nu doar la o colaborare mai bună, dar și la cicluri de dezvoltare mai dese1.

Instalarea

Utilizatorii versiunii stabile actuale Debian 6.0 „Squeeze” interesați de LibreOffice pot adăuga următoarea linie în fișierul /etc/apt/sources.list:

deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main

După adăugarea liniei, utilizatorii vor actualiza informațiile despre pachetele din depozitul nou adăugat, squeeze-backports, și apoi vor putea instala pachetul libreoffice, folosind programul preferat pentru administrarea pachetelor locale, de exemplu apt-get:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install -t squeeze-backports libreoffice

După rularea ultimei comenzi, suita de birou OpenOffice, dacă fusese instalată anterior, va fi dezinstalată automat. În funcție de mediul de birou folosit, se recomandă instalarea pachetelor libreoffice-gtk, libreoffice-gnomesau libreoffice-kde.

Alte articole despre LibreOffice și OpenOffice pe Fii liber:

Referințe:

[1] http://www.debian.org/News/2011/20110623

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/LibreOffice

[3] http://en.wikipedia.org/wiki/The_Document_Foundation

Adaugă comentariu nou

Full HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <sub> <sup> <small> <img>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Enter the characters shown in the image.