Se iau măsuri pentru apărarea libertății utilizatorilor de Linux

În sfârșit, avem o veste îmbucurătoare privind apărarea libertății utilizatorilor nucleului Linux. Hăcuitorii de la Samba se alătură organizației Software Freedom Conservancy (ro. păstrarea libertății programelor) în lupta contra celor care încalcă licența GNU GPL care acoperă codul nucleului Linux.

Organizația condusă de Bradley M. Kuhn și-a creat o reputație internațională după ce a impus condițiile GPL celor care distribuie BusyBox modificat, printre care Sony. Pentru reacordarea licenței, organizația cere respectarea licențelor și pentru celelalte programe libere distribuite de compania găsită vinovată de încălcarea licenței lui BusyBox. Astfel, folosind BusyBox, organizația a impus respectarea libertății utilizatorilor pentru mai multe programe.

Este cunoscut faptul că liderii proiectului Linux, pentru a determina creșterea popularității nucleului, au fost dintotdeauna foarte permisivi în privința codului neliber adăugat și nu au cerut niciodată transferul drepturilor de autor ale diverșilor contribuitori către o organizație responsabilă de proiect.

Astfel, ne găsim în situația în care nucleul Linux este popular, dar nu-și poate schimba licența (la GPLv3, de exemplu) nici dacă ar vrea Linus Torvalds și ceilalți coordonatori. Mulți contribuitori care au părți mari de cod în nucleul Linux sunt dați dispăruți sau chiar decedați și nu-și pot exprima acordul sau dezacordul față de schimbarea licenței. Mai mult, nucleul este distribuit cu numeroase părți nelibere sau doar în format binar și în această privință Linux Foundation nu are ce face, doar contribuitorii individuali pot să îi dea în judecată pe cei care încalcă drepturile oferite utilizatorilor și să fie reprezentați în instanță. Aici intervine Software Freedom Conservancy.

Închei articolul cu un pasaj scris de Matthew Garret care explică că ne îndreptăm spre o distopie, în care aceeași lege a drepturilor de autor se aplică preferențial, companiile fiind favorizate, iar utilizatorii oprimați.

Originalul:

„The alternative is a strangely ironic world where Sony are simultaneously funding lobbying for copyright enforcement against individuals and tools to help large corporations infringe at will. I'm not enthusiastic about that.”

În română:

„Alternativa este o lume ciudat de ironică în care Sony finanțează în același timp acțiunile de impunere a drepturilor de autor împotriva utilizatorilor individuali și unelte care să ajute corporațiile mari să le încalce după bunul lor plac. Nu sunt deloc încântat de acest lucru.”