Conferința RubyAndRails 2010

Comunitatea dezvoltatorilor de Ruby și Rails din Europa, rămasă fară o conferință oficială (RailsConf Europe a fost  anulată în ultimii 2 ani din cauza crizei), a organizat pe 21 și 22 Octombrie 2010 în Amsterdam a 6-a ediție a conferinței RubyAndRails. Aproximativ 250 de participanți din 8 țări, 15 vorbitori, două piste, 15 litri de cafea și un dans dedicat HTML-ului, toate într-o clădire superbă pe malul râului Amstel.

Împreună cu vorbitori bine cunoscuți, precum Rick Olson (github) și Corey Haines, au fost acceptați să prezinte și studenți ce au participat în programul Ruby Summer of Code 2010. Astfel, împreună cu Piotr Sarnacki (Polonia), am prezentat proiectele noastre dezvoltate peste vară. Piotr a vorbit despre "Mountable Apps" și cum se pot rula două aplicații de Rails în același timp: una fiind aplicația ca atare, iar cealaltă cu foarte puține modificări (devenind astfel un Rails Engine). Proiectul despre care am vorbit se cheamă "Rails Admin" și este un "motor de Rails" ce oferă funcționalități asemănătoare interfeței de administrare din Django, pentru limbajul Python.

În prima zi Rick Olson (technoweenie), un bine cunoscut membru al comunității alumni a Rails Core Team, a vorbit despre cum poate fi folosit Git ca o bază de date nerelațională și cum acest lucru este deja pus în practică de către github (prezentarea poate fi găsită aici: http://git-nosql-rar.heroku.com/). Ziua s-a încheiat cu Jeff Rose care a vorbit despre un lucru ce nu ține atât de mult de comunitatea Ruby on Rails, dar care este foarte interesant și distractiv: sintetizatoare audio și cum a reușit să creeze sunete colaborativ folosind Clojure și JVM.

A doua zi, pe cea de-a doua pistă a conferinței, s-a desfășurat un concurs numit RubyAndRails Rumble unde 4 echipe s-au bătut pentru dezvoltarea unei aplicații Rails în numai 12 ore. Corey Haines a vorbit despre Software Craftmanship, iar Justin Halsall a încheiat conferința cu o prezentare foarte distractivă despre HTML5 (și un dans dedicat acestuia).

În fiecare seară, începând chiar cu o zi înainte de conferință, toată lumea s-a adunat la "De Bekeerde Suster" un bar în zona veche a orașului. Aici s-au organizat sesiuni de prezentare a proiectelor proprii (Gem Sessions) unde toată lumea a aflat la ce programe libere lucrează comunitatea de Rails din Europa.

Sâmbătă, neoficial a treia zi a conferinței, Corey Haines a organizat un „Code retreat” asemănător cu cel desfășurat pe 13 februarie la București. A fost o experiență deosebită și recomand tuturor celor pasionați de Ruby și Rails să participe data viitoare, atmosfera și oamenii întâlniți chiar au meritat deplasarea. :-)

AtaşamentMărime
DSC_0035.jpg1.12 MB
DSC_0041.JPG1.42 MB

Adaugă comentariu nou

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <sub> <sup> <small> <img>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Enter the characters shown in the image.