The Tube Open Movie - Un nou film liber de Bassam Kurdali

Elephants Dream (ro. „Elefanții visează”), primul film liber regizat de Bassam Kurdali, a demonstrat că se pot crea filme libere de calitate bună folosind programe libere. The Tube Open Movie (ro. filmul liber „Tubul”) este un experiment nou care dorește să unifice artele libere și tehnologiile libere printr-un proces de colaborare distribuită.


56 de artiști din 22 de țări din grupul Urchn condus de Bassam au lucrat la acest proiect în ultimii trei ani. Ei doresc sa termine proiectul în următoarele 7 luni. Dar pentru acest lucru au nevoie de fonduri și au ales să încerce să le obțină prin finanțare colectivă (en. crowd-funding). Perioada în care se pot efectua donații este de 30 de zile. Pentru ca donațiile să se finalizeze este nevoie ca suma tuturor donațiilor să depășeașească pragul de 22.000 $. Dacă acest prag nu este depășit, firma care intermediază colectarea fondurilor nu va efectua nicio tranzacție iar banii nu vor ajunge în contul proiectului „The Tube Open Movie”, ci vor fi înapoiați donatorilor. Acest prag garantează finanțarea și finalizarea proiectului în intervalul specificat. Dacă suma va fi depășită, vor fi angajați mai mulți animatori și artiști pentru a eficientiza realizarea proiectului.

Echipa de creație folosește doar tehnologii libere: sistemul de operare liber GNU/Linux și programele libere incluse în distribuțiile sale, cum sunt: Blender, GIMP, Inkscape, PiTiVi, Libre Office, Python, Subversion și multe altele. Fiind o animație tridimensională, aceasta va fi creată din obiecte, texturi, personaje și alte elemente ce pot fi folosite ulterior de oricine în orice scop. De obicei acestea sunt păzite cu strictețe de companiile care le dezvoltă. Filmul și toate componentele sale vor fi publicate sub licența Creative Commons Atribuire și Distribuire în condiţii identice, licență care permite reutilizarea și modificarea acestora, fără să necesite un acord din partea autorilor.

Filozofia programelor libere reflectă foarte bine firul epic al filmului, care este inspirat din epopeea lui Ghilgameș, una dintre cele mai vechi lucrări de literatură. Ghilgameș este un conducător războinic din Mesopotamia care caută nemurirea și eșuează, dar ajunge să înțeleagă că soarta omului nu este să trăiască veșnic, ci numele să-i fie purtat de operele sale în generațiile următoare. Epopeea lui Ghilgameș a inspirat mai mult de o sută de lucrări moderne de artă și este o sursă de inspirație foarte bună pentru un proiect care dorește sa promoveze libertățile de a copia, modifica și distribui creația (în original sau modificată) oricui dorește să o folosească în orice scop.