FSF a relansat Directorul de Programe Libere

Sigla Fundației Programelor LibereLa începutul acestei luni, Fundația Programelor Libere (FSF - Free Software Foundation) a anunțat relansarea proiectului „Directorul de Programe Libere”, la aproape 10 ani de la apariția sa. Directorul listează pe categorii peste 6.800 de programe din lumea întreagă ce pot fi rulate, copiate, modificate și distribuite de orice utilizator.

Cu cele peste 40.000 de cuvinte cheie și mai mult de 40 de câmpuri ce pot fi completate pentru fiecare program inclus, directorul este o resursă importantă pentru utilizatorii ce caută programe libere pentru nevoi personale sau din interes comercial, dar și pentru susținătorii libertății programelor care caută să recomande alternative la programe proprietare.

Directorul se bazează pe MediaWiki, aceeași platformă wiki liberă folosită de celebra enciclopedie liberă, Wikipedia, la care se adaugă extensia Semantic Forms (ro. Formulare Semantice). Conform dezvoltatorului Yaron Koren, care a și ajutat fundația să implementeze directorul, această extensie permite adnotarea paginilor wiki cu date semantice, astfel îmbinând natura colaborativă a unui sistem wiki cu informațiile structurate și ușor interogabile ale unei baze de date.

Fundația Programelor Libere încurajează utilizatorii să contribuie cu intrări noi de programe libere și să adauge noi tipuri de informații și date multimedia intrărilor existente. În acest sens, se plănuiește o colaborare cu distribuțiile GNU/Linux, dar și cu alte comunități de programe libere. :-)