20 de aplicații libere pentru Internet

Echipa revistei Fii liber a compus o listă cu 20 de aplicații libere extrem de folositoare pentru Internet. Fiecare dintre aceste aplicații poate fi instalată pe serverul personal sau al organizației din care utilizatorul face parte. Ne dorim astfel, să încurajăm utilizatorii să renunțe la serviciile proprietărești, bazate pe aplicații nelibere, asupra cărora utilizatorii nu au absolut niciun control și să folosească aceste programe pe serverul pe care îl au în administrare. Mai mult, în lista de mai jos se regăsesc aplicații ce sunt folosite de utilizatori din întreaga lume pentru realizarea unor rețele descentralizate (de socializare, de contribuție la cod etc.).

Recomandarea noastră este ca de fiecare dată când apelați la un serviciu de pe Internet, să vă întrebați dacă nu puteți să aveți un serviciu similar folosind o aplicație liberă pe serverul personal. Dacă alegeți să instalați și să folosiți aplicații libere, veți beneficia de controlul datelor personale, de gradul de confidențialitate dorit și de o securitate sporită.

WordPress

WordPress este una din cele mai cunoscute platforme pentru publicarea jurnalelor personale. Deoarece WordPress dispune de un sistem de șabloane scrise în limbajele HTML și CSS, platforma poate oferi ușor posibilitatea de a realiza situri complexe, cum ar fi portaluri de știri. Procedura de instalare a platformei este simplă și poate fi efectuată chiar și de utilizatori neexperimentați.

Drupal

Drupal este unul dintre cel mai cunoscute sisteme modulare de gestionare a conținutului. Poate fi folosit în calitate de platformă pentru situri, începând de la jurnale personale și până la portaluri complexe de știri, situri pentru organizații și instituții, situri pentru comunități. Instalarea, configurarea și administrarea lui este relativ simplă. Deoarece este un sistem modular, instalarea sau activarea modulelor permite o extindere enormă a posibilităților platformei.

Redmine

Redmine este o aplicație destinată pentru managementul proiectelor și evidența erorilor, o alternativă la serviciile nelibere lighthouseapp.com și code.google.com. De asemenea oferă un sistem de management a utilizatorilor și rolurilor, pagini wiki și forumuri pentru proiecte, notificare prin e-mail și multe altele. Este folosit în diferite domenii, începând de la organizații de afaceri și terminând cu instituții, proiecte publice și comunități.

Gitorious

Gitorious - o aplicație care poate oferi găzduirea proiectelor colaborative din sfera programelor libere și alte domenii de dezvoltare care folosesc programul Git (un program ce oferă controlul distribuit al versiunilor). Pe lângă aceasta, Gitorious oferă pagini wiki pentru proiecte și o interfață pentru gestionarea cererilor de revizuire a codului, vizualizarea activității proiectului și al dezvoltatorilor. Reprezintă o alternativă a serviciului neliber github.com

YaCy

YaCy este un motor de căutare, însă în comparație cu motoarele de căutare comune, el poate fi rulat pe calculatorul oricărui utilizator și poate realiza căutări peer-to-peer obținând rezultate directe de la alte noduri. Atunci când folosim YaCy nu avem nevoie de un server central, iar acest lucru oferă utilizatorilor libertate și confidențialitate la căutare. Instalarea acestei aplicații este simplă deoarece se află în depozitele multor distribuții GNU/Linux.

Diaspora

DIASPORA* este o aplicație cu ajutorul căreia putem realiza o rețea socială descentralizată, este o alternativă pentru rețele centralizate ca Facebook. Proiectul a fost lansat recent, dar e de succes și se dezvoltă rapid. De obicei un server care rulează DIASPORA* este numit „capsulă” (eng. pod). Serverul dumneavoastră poate deveni și el o capsulă care v-ar permite să vă conectați în mod descentralizat cu alte capsule. DIASPORA permite scrierea de mesaje și comentarii, folosirea etichetelor în mesaje, gestionarea „aspectelor” pentru a clasifica lista de contacte etc.

StatuNET

StatusNET - aplicație pentru realizarea rețelelor sociale descentralizate de tip microjunal. Este scris în PHP și implementează standardul deschis OStatus pentru comunicarea dintre servere. Acest program poate fi instalat foarte ușor pe serverul personal și odată instalat vă puteți conecta la alte servere ce rulează StatusNET, adică puteți comunica în mod descentralizat cu toată rețeaua. Actualmente StatusNET suportă micromesaje, etichete, crearea grupurilor și multe altele.

GNU MediaGoblin

Scopul proiectului GNU MediaGoblin este să creeze o platformă ce permite utilizatorilor să împărtășească (în mod descentralizat) fotografii, filme și muzică, devenind o alternativă a unor situri centralizate ca Flickr și YouTube.

Piwigo

Piwigo este o aplicație pentru realizarea galeriilor foto. Are un sistem de șabloane și module care pot extinde posibilitățile galeriei. Puteți adăuga fotografii în mod obișnuit, folosind navigatorul, sau cu ajutorul unui client FTP, ori folosind aplicații dedicate (inclusiv cele de pe telefoane). Cu ajutorul interfeței de administrare se pot adăuga și gestiona rolurile de acces ale utilizatorilor galeriei, se pot crea albume, categorii și etichete.

Piwik

Piwik reprezintă o aplicație destinată pentru a realiza analiza siturilor, este o alternativă pentru serviciul neliber Google Analytics. Piwik are o interfață pentru programe de aplicații (API) care permit accesarea datelor, managementul utilizatorilor, siturilor, rapoartelor. De asemenea suportă module pentru a extinde posibilitățile de confidențialitate. Este tradus în mai mult de 45 de limbi.

MediaWiki

MediaWiki este o aplicație cu ajutorul căreia putem realiza pagini și situri de tip wiki. Este una din platformele de bază a proiectului Wikipedia. Odată ce a fost instalată, putem foarte ușor să creăm, spre exemplu, documentații, ghiduri, cursuri sau manuale online, care pot fi editate în colaborare. Aplicația e foarte utilă mai în ales pentru sistemele de educație și în sfera științei. Se instalează ușor are un sistem de șabloane și extensii.

Moodle

Moodle reprezintă o platformă de învățare, cunoscut de asemenea și ca un Sistem de Management al Cursului. Este foarte util pentru profesori sau în general pentru sfera educației deoarece cu el se poate crea conținut educațional în mod colaborativ.

Aplicația Moodle este tradusă în mai multe limbi, inclusiv în română. Vizitând pagina proiectului Moodle România veți putea găsi mai multe informații și ajutor în română cum să folosiți acest program pentru educație, în câte instituții și de cine este folosit în România.

OwnCloud

Aplicația pentru internet OwnCloud este destinată pentru a putea prin intermediul ei ușor stoca datele online. Oferă utilizatorilor posibilitatea de a împărtăși fișiere, a crea fluxuri de muzică și galerii foto, a edita documnete, a se autentifica WebDAV, a organiza evenimente (CalDAV)și contacte (CardDAV).

RoundCube

Roundcube este un client pentru email. Este scris în PHP și folosește tehnologia Ajax care oferă o mai bună interacțiune cu utilizatorul decât alți clienți obișnuiți. De asemenea el poate fi utilizat pentru a oferi servicii de email. Spre exemplu, mai multe universități, cum ar fi Harvard University și UC Berkeley, îl folosesc pentru a oferi servicii de email pentru studenți.

GNU Mailman

Aplicația GNU Mailman este destinată pentru managementul listelor de discuții pe e-mail. Este folosit pentru a gestiona listele de discuții ale comunităților, organizațiilor, universităților etc. Aplicația oferă o mulțime de posibilități, cum ari fi, o interfață pentru administrare, arhivare și filtrare a listelor, managementul utilizatorilor și moderatorilor.

phpBB

phpBB reprezintă una dintre cele mai populare aplicații pentru realizarea forumurilor. Este realizat în PHP și poate fi instalat și configurat relativ simplu. Oferă un sistem de șabloane și o interfață de administrare accesibilă chiar și pentru utilizatorii neexperimentați. phpBB poate fi folosit pentru forumuri ale proiectelor, ale comunităților sau chiar ale organizațiilor.

SparkleShare

SparkleShare este o aplicație ce oferă posibilitatea de a stoca ușor și de a împărtăși fișiere pe internet. Reprezintă o alternativă a serviciului neliber Dropbox.

lilURL

lilURL - un simplu script care scurtează legăturile, este o alternativă a unor servicii ca TinyURL, dar care-l puteți instala pe serverul dvs.

Shapado

Dacă aveți nevoie să realizați situri de tipul „FAQ”, Shapado este o soluție foarte simplă și rapidă. Aplicația este folosită, spre exemplu, pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor unei distribuții GNU/Linux sau pentru alte proiecte. Ea oferă posibilitatea de a comenta întrebările, a le clasifica cu ajutorul etichetelor și categoriilor, a vizualiza cea mai discutată întrebare sau pe cele la care nu au fost date un răspuns.

Tiny Tiny RSS

Tiny Tiny RSS este o aplicație foarte utilă pentru agregarea fluxurilor RSS. Interfața sa este foarte apropiată de cea a unor aplicații pentru birou.

Meniu: