Windows 8 și Pornirea Securizată pun în pericol libertatea utilizatorilor

Microsoft presează companiile producătoare de calculatoare să implementeze așa numita „Pornire Securizată” (eng. Secure Boot) dacă vor să-și promoveze calculatoarele ca dispozitive compatibile cu Windows 8. Scopul declarat al „Pornirii Securizate” este să prevină încărcarea sistemelor de operare neautorizate și a programelor maligne (eng. malware).

Fundația Programelor Libere (FSF) a lansat recent o campanie de conștientizare, fiind îngrijorată că Microsoft și producătorii de calculatoare vor implementa „Pornirea Securizată” astfel încât utilizatorii să nu poată rula pe acele  calculatoare un alt sistem de operare în afară de Windows. Dacă nu li se va permite utliizatorilor să autorizeze ei singuri sistemele de operare în care au încredere, aceștia nu vor mai putea instala și folosi sisteme de operare libere (cum este GNU/Linux) fără a recurge la modificări complicate și riscante ale calculatorului.

Chiar dacă sistemul de operare liber ar fi inițial autorizat, utilizatorul nu va mai putea instala și rula nuclee (eng. kernels) modificate de el însuși sau de comunitățile în care are încredere, astfel încălcându-se libertățile utilizatorului de a modifica și rula programe.

Producătorii (Lenovo, Dell, HP ș.a.) au început deja să înlocuiască BIOS cu UEFI, din care mecanismul de „Pornire Securizată” face parte. Posibilitatea „Pornirii Securizate” nu este în sine un lucru rău, însă totul depinde de cum va fi implementată de producători: ca restricție sau nu. Însă cooperarea dintre dezvoltatorii de programe proprietare și producătorii de calculatoare ar putea conduce la realizarea de calculatoare care nu pot rula altceva decât sisteme de operare proprietare.

Fundația Programelor Libere îndeamnă utilizatorii să semne o petiție care cere producătorilor de calculatoare să implementeze „Pornirea Securizată” în conformitate cu libertățile utilizatorilor. Trebuie să li se permită utilizatorilor să autorizeze singuri sisteme de operare sau să dezactiveze ușor „Pornirea Securizată” pentru a rula orice sistem liber doresc. Altfel, utilizatorii nu vor cumpăra și nici nu vor recomada aceste calculatoare.

Comentarii

Soluția: Înlocuim WIndows 8 cu un sistem de operare gratuit GNU/Linux.

Nu vei putea înlocui MS Windows pentru că nu vei avea cheile pentru semnarea noului sistem de operare.

Fara aceste semnaturi autorizare nu vei putea instala un alt sistem de operare pe stațiile cu „Secure Boot”.

O altă mare greșeală: GNU/Linux nu e gratuit, e LIBER!

 

Baftă!

Low format din BIOS nu functioneaza? Schimbarea hardului? Daca o anumita firma doreste ca eu sa ii cumpar acel calculator atunci mi-l livreaza fara sistem de operare. Daca nu vrea atunci sa-si gaseasca alt cumparator. Oare ce vor alege?

Da, GNU/Linux e cu sursa deschisa si libera, ceea ce e mai mult decat gratuit. Dar este si gratuit (notiunile nu se exclud).

PS: Alex, de ce am impresia ca replica ta la comentariul meu este cam acida?

PS2: Tibi, abonarea la comentarii nu se poate implementa?

Raul, mulțumim pentru întrebări. :-)

Multe din implementările de UEFI (citește întrebările frecvente) probabil nu se vor baza pe BIOS. Și dacă îl formatezi, nu ai ce să pui în loc, pentru că producătorii nu livrează altceva (nici atât, liber) și dacă pui altceva, s-ar putea să nu-ți meargă deloc calculatorul.

Cum zice și Alex, autorizarea asta se bazează pe chei și dacă utilizatorul depinde de producători să stabilească ce sistem este autorizat și care nu, atunci nu mai este în control, nu poate folosi oricum programe libere și nu le poate modifica (pentru că dacă le modifică, nu mai pornesc).

Citește definiția programelor libere, ce conține lista celor patru libertăți ale utilizatorului.

GNU/Linux este un sistem de operare liber (și cu surse deschise, după o filosofie alternativă celei formulată de Stallman și FSF). Gratuitatea, însă, este un termen ortogonal cu libertatea. Există mai multe distribuții de programe libere, dintre care unele sunt comerciale (ex. Red Hat).

P.S. Alex a fost mai categoric, dar ce a scris este adevărat. Am propus pe listă abonarea la comentarii. Sper să rezolvăm repede. :-D

Din păcate implementarea nu este pe HDD, iar BIOS-ul nu mai există. fiind înlocuit de UEFI (scrie în articol). Restricția va fi implementată în UEFI special pentru Windows 8. Soluția este permiterea dezactivării funcției de pornire „securizată”.

E posibil ca un PC vândut fără sistem de operare să permită doar instalarea MS Windows, deci nici asta nu pare o soluție.

În prezent există sisteme cu UEFI ce rulează GNU/Linux fără probleme. Eu aștept Coreboot, o implementare liberă de BIOS.

Oricum, orice firmă va semna contracte de exclusivitate cu Microsoft va avea de pierdut. Aici poți vedea cazul Nokia.

 

Scuze dacă sunt puțin mai acid, dar programele libere pot fi vândute fără probleme. Nu există restricții în privința asta, d'aia le și zice „libere”.

 

Oups! Iar am fost acid :)

Deci acum am înțeles în urma comentariilor voastre cu informațiile suplimentare. Mulțumesc!

Dacă se implementează acest sistem dacă dorim un OS Gnu/Linux va trebui să cumpărăm un calculator care nu are preinstalat nici un sistem de operare sau care nu are implementată Pornirea securizată. Frumos așa! Noroc că eu îmi fac singur sistemele PC. :)