Coduri de bare QR cu programe libere

Codurile QR sunt coduri de bare matriceale (bidimensionale) ce pot fi citite de dispozitive speciale sau de telefoane mobile, constau într-un aranjament de blocuri negre așezat într-un pătrat alb și încapsulează ca informație text, adrese (URL) sau orice alt tip de date. În principiu arată așa:

 

 

 

 

coduri qr

 

 

Adresa URL a codului QR poate merge oriunde, inclusiv adrese URL simple cu foarte puține caractere. Exemplu: Jucărie cu trandafiri https://comprogear.com/rose-toy/

Denumirea QR vine de la Quick Response, adică Răspuns Rapid, ele au fost create de un producător japonez din domeniul auto pentru sistemul de urmărire a pieselor în fabrică, unde se punea accent pe viteza de procesare. Au devenit foarte populare cu ajutorul telefoanelor mobile, sistemul de operare Android a fost un pionier, unde pot fi folosite prin intermediul camerei foto și a programelor instalate pentru procesarea automată a informațiilor. De exemplu, puteți îndrepta telefonul către un afiș conținând un asemenea cod de bare și se va deschide în navigator pagina web dorită.

Spre exemplu, encodată în sistemul QR descrierea proiectului Fii Liber "Fii liber este o primă campanie de informare organizată de Ceata. Prin acest proiect ne propunem să aducem la cunoștința românilor drepturile și posibilitățile oferite de artele și tehnologiile libere." arată așa (dacă aveți un telefon capabil, puteți să îl folosiți și să verificați):

 

 

 

 

coduri qr

 

 Hai să începem să creăm și noi propriile coduri QR. Pentru asta vom folosi la început un program numit QR Encoder care, în tradiția *NIX, este un mic program de linie de comandă care îndeplinește acest scop specific. Îl vom folosi pentru a genera un cod corespunzător adresei paginii web a proiectului, http://fii-liber.ro/, simplu și intuitiv, dupa cum urmează:

qrencode "http://fii-liber.ro/" -o fii-liber-qrencode.png

Rezultatul este următoarea imagine:

 

 

 

 

coduri qr

 

Programul acceptă un număr de parametrii cu care puteți personaliza rezultatul, vă voi lăsa să îi explorați, nu voi aminti aici decât -s, care ne este util pentru a vedea mai bine imaginea pe ecran, deci putem folosi:

qrencode "http://fii-liber.ro/" -o fii-liber-qrencode-10.png -s 10

Și vom obține:

 

 

 

 

coduri qr

 

 

Un alt program ce poate fi folosit pentru generarea codurilor de bare este Zint care poate fi folosit, de asemenea, din linie de comandă:

zint -o fii-liber-zint-default.png -d "http://fii-liber.ro/"

Hai să vedem rezultatul:

 

 

 

 

coduri qr

 

După cum vedeți, acesta nu este un cod QR ci un cod de bare de tip Code 128 (ISO 15417), aceasta deoarece Zint este un program puternic, ce suportă câteva zeci de tipuri diferite de coduri de bare, așa că vom adăuga parametrul -bpentru a specifica tipul de cod dorit și acesta va fi 58, corespunzător codurilor QR:

zint -o fii-liber-zint.png -b 58 -d "http://fii-liber.ro/"

Și vom obține imaginea:

 

 

 

 

coduri qr

 

Vom proceda ca mai sus și vom crea o versiune mai ușor de văzut pe ecran, de data asta cu parametrul --scale:

zint -o fii-liber-zint-big.png -b 58 --scale 5 -d "http://fii-liber.ro/"

 

 

 

 

coduri qr

 

Explorând parametrii puteți observa că există și posibilitatea de a salva în formate scalabile, SVG și EPS, nu numai ca PNG.

 

Zint este o soluție puternică, în plus față de utilitarul din linie de comandă conține și o interfață grafică, Zint Barcode Studio, pentru cei care preferă acest lucru:

 

 

 

 

coduri qr

 

Această interfață permite accesul la toți parametrii care erau disponibili și din linie de comandă, puteți să experimentați interactiv.

 

Dincolo de generarea codurilor, următorul pas este citirea și procesarea acestora, o putem face și de pe desktop, nu numai de pe telefonul mobil, pentru asta avem nevoie de un calculator și pachetul ZBar. Acesta poate fi folosit în două moduri: pentru scanarea unei imagini statice sau prin achiziția codului folosind o cameră video.

Cu componenta zbarimg putem citi textul dintr-un cod de bare încapsulat într-o imagine. Spre exemplu vom folosi codul de mai sus, generat cu QR Encoder:

zbarimg fii-liber-qrencode.png

Rezultatul este:

 

 

 

 

coduri qr

 

După cum vedeți, codul a fost citit și interpretat corect.

 

Componenta zbarcam va citi codul QR de pe un obiect prin intermediul camerei web conectate la calculatorul vostru, cel mai simplu mod de a testa este să tipăriți pe hârtie un cod, îl puneți în fața camerei și aceasta îl va recunoaște, eu așa am făcut (credeți-mă pe cuvânt, codul a fost citit corect. sau mai bine nu mă credeți, instalați programele și faceți testul voi înșivă):

 

 

 

 

coduri qr

 

 

Sperând că v-am trezit entuziasmul pentru acest subiect, nu îmi rămâne decât să vă urez (nu, nu voi "traduce" textul, asta este tema voastră pentru acasă):

 

 

 

 

coduri qr

 

 

Comentarii

Bun articolul felicitari.

buna joaca asta de coduri...dar daca ma lasi sa traduc le traduc eu celor care nu au tel asa buna:fiti liberi si distrati-va la maxim!

 

 

La ce te referi când spui „joacă de coduri”, „țel așa bun”, „fiți liberi” și „distrați-vă”?

În loc de țel, omul a vrut probabil să zică tel, adică telefon. Și el a făcut un serviciu celor care nau telefon atât de performant, și a descifrat pentru ei codul QR. Sper că a descifrat corect :)